ÇAKA BEY KÖPRÜSÜ
- Yayınlanma: Perşembe, 04 Mart 2021 00:38
- Kategori: Enver Kabul
- Gösterim: 1212
İlk önce Çaka Bey hakkında Türk Denizcilik tarihine damga vuran bilgileri aktarayım. Sonra da neden " ÇAKA BEY KÖPRÜSÜ" ismini yazıma başlık olarak kullandığımı açıklayayım. Çaka Bey henüz delikanlı iken Bizans'a esir düşmüştü. Bizans sarayında yetişmiş ve Bizans hakkında her bilgiye vakıf olmuştu. Çaka gibi birçok Türk savaşçısı da Bizans ordusunda görev yapmaktaydı.
Malazgirt zaferinden on sene sonra, Bizans’ta taht değişikliğini fırsat bilmiş İzmir ve çevresinde beylik kurmuş, Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturmuş ilk Türk Amirali'dir.Donanmada ki leventlere zeybek kıyafetlerini ilk o giydirmiştir.
Kısa zamanda Bizans için tehlikeli olmaya başlamış, donanmasıyla Bizans donanmasını mağlup ederek Rodos, Sakız ve Midilli adalarını ele geçirmiştir. Bizans’ın iç yüzünü ve zayıf noktalarını iyi biliyordu. Bizans’ı ortadan kaldırmak için Balkanlardaki Peçenekler ve Anadolu Selçuklu Devletiyle anlaşmıştı. Kızını da Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan'a vererek akraba olmuştu. Çaka Bey , Bizans'ı yok etmek için plan hazırlamıştı. Bu plana göre kendisi denizden donanma ile, Peçenekler Balkanlardan ve Anadolu Selçuklu Devleti de Anadolu'dan aynı anda saldırıya geçerek Bizans ortadan kaldıracaktı.Kararlaştırılan zamandan erken Peçenekler harekete geçince, gizli planı haber alan Bizans, Balkanlara gelen Kumanlarla (Kıpçaklar) anlaşarak Peçeneklerin arkasından saldırtmış, hazırlıksız yakalanan Peçenekler, kendi soydaşları tarafından kılıçtan geçirilerek yok edildiler. Bizans bu sefer de Anadolu Selçuklu Devleti’yle anlaşarak Çaka Bey’i yalnız bıraktı. Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan, kayınbabası Çaka Bey’i İznik'te verdiği ziyafette zehirleterek öldürtmüştür. Çaka Bey'in kendi soydaşları tarafından öldürülmesiyle, Türk denizciliği yüzyıllarca gelişmemiş, İstanbul'un alınması da 400 sene gecikmiştir. Tarihimizde ibret alınacak önemli olaylardan biride budur. Türkler tarih boyunca kendisine meydan okuyan devletlere kolay kolay yenilmemiş, ne zaman ki dış güçler (adını ne koyarsanız koyun) bizi birbirimize düşürmüşler, işte o zaman büyük felaketlere uğradık. Tarih tekerrürden ibarettir. Türk devletlerini yöneten yöneticilerin bu gibi durumlara düşmememiz için, ona göre hareket etmeleri ve ders almaları şarttır.
Türkiye coğrafi konum itibariyle, sahip olduğu boğazları ile, jeostratejik özelliği ile Dünya'nın en önemli konumunda bulunmaktadır. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde ki ilk köprümüz 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (eski ismiyle Boğaziçi Köprüsü),Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve son olarak da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Çanakkale Boğazı üzerinde " 1915 Çanakkale Köprüsü’ nün yapımı devam etmektedir. Bu köprülerimiz Cihan İmparatorluğu Osmanlıyı esas alarak verilmiş isimlerdir. İstanbul da yeni bir köprü düşünülüyorsa "Yıldırım Beyazıt Köprüsü" ismi konulmalıdır.
Çanakkale Boğazı üzerinde yapımı devam eden, Türk ve Dünya tarihinin dönüm noktası Çanakkale Zaferi’nin aziz ve şanlı hatırası için yapılmakta olan 18 Mart Çanakkale Köprüsü ’de göğsümüzü kabartmaktadır. Lakin Çanakkale Boğazı üzerinde yeni bir köprü yapımı düşünülüyor ise isminin "ÇAKA BEY KÖPRÜSÜ" olması gerekmez mi? Anadolu'ya son gelişimizin hatırasına, ilk Türk Denizcisi olması sebebiyle şanlı tarihimize damga vuran Çaka Bey'in isminin bu köprüye verilmesi yerinde bir karar olacaktır.
İlk Türk Denizcisi olmasından günümüz "MAVİ VATAN’a“uzanan yaklaşık 940 yıllık denizlerde kahramanlık destanlarımız adına ve şanlı tarihimize damga vuran ÇAKA BEY'in aziz hatırasına bu isim mutlaka ve mutlaka verilmelidir.
Saygılarımla
Yorumlar
Prof. Dr. Kemal Solak
Tarihimizin geriye dönük, kayda değer vakaları ile bunların müessir şahsiyetlerini benim de dahil olduğum geniş bir generasyona lâyıkiyle aktarılmasında gayet cimri davrandığını biliyorum, bundan müşteki olan da az değildir.. Enver Kabulun gayet vukufiyetle dile getirdiği Çaka Bey ve akibetiyle ibretlik vaka, günümüzde de başka mecralarda tekerrür ettirilmektedir. 15 Temmuz vakası gibi... Bu hadise bizi, Hunlardan Selçukluya ve muhtelif Anadolu beylikleri ve Osmanlı şehzadeleri arasındaki çekişmelere götürüyor. Kavalalı'nın Kütahyaya kadar gelişi, Timurla 1. Bayazıdın itilafları dış tahriklerin eseridir. Bu örnekler arife tarif kabilinden ikaz olsun diye...