Bu isim bu yazıyı okuyanların çok yakından tanıdığı bir isim. Kiminin babası kiminin abisi ve hepsinin de hocası. Necdet Özkaya' yı hiç görmedim. Etten kemikten olan suretiyle hiç iletişimim olmadı ama idealist ruhuyla ezelden beri beraberim.

Necdet Özkaya edebiyat öğretmenim M. Hayati Özkaya'nın ağabeyi. Kendisi ile dediğim gibi hiç tanışmadım ismini duydum, internet sitesinde yazılarını okudum, destanını M. Hayati Özkaya Hoca’mın PK 546’da, kaleminden yaşadım.

 

"Bazı nesiller tarih yapar ya kahraman olurlar ya rezil" diyerek Enver Paşadan bir alıntıyla başlıyordu bir yazısına Necdet Hoca.  Enver Paşa, Yavuz Özkaya Necdet Özkaya tarih yaptılar kahraman oldular.  Onun kaleminden okuduklarımı, cenaze günü dinlediklerimle birleştirince ortaya yoğun bir duygu atmosferi çıkıyordu. Belki bir kaç damla yaş, belki bükük bir boyun, belki anlamsız suskunluklar kalıyordu yüzlerde. O gün tam anlamıyla şerefli olmanın ne demek olduğunu öğrendim. Ömrünün sonuna kadar dürüst yaşamak ve bu yoldan bir adım bile geri atmamayı öğrendim.

 

Necdet Özkaya Hocamızı anmak için toplandığımız mekânda, Devlet Eski Bakanı Sayın Sadi Somucuoğlu'nun yanında oturuyordum.  Necdet Özkaya için şöyle dedi Sadi Somuncuoğlu:

" Milli Düşünce merkezine gelir soğuk, sıcak demeden anında abdestini alır namazını kılardı.” Ardından başka biri, son 7 yıldır ağır bir hastalık geçirdiğini ve hastalığından hiç şikâyetçi olmadığını söyledi ve sadece son 6 aydır cuma namazına gidemiyormuş bu durumdan derin bir üzüntü duyduğunu ifade etti.

Necdet Özkaya öğrencilerine kitap incelemesi yaptırır bunları tek tek incelermiş. Hafta sonları kurslar yapar, bütün öğrencilerini biraz korku ve biraz sevgi ile edebiyat piri yaparmış. Kimi milletvekili olmuş, kimi mühendis, kimi öğretmen. 13 yıllık öğretmenlik mesleğinde öğrencilerine çevresine milli değerleri idealist ruhu aşılamış. Bir neslin kaderini değiştirmiş. Necdet Hoca ve kırmızı bisikleti kırmızı bisikletinden bahsetmezsek olmaz. Kırmızı bisikleti eli ayağı imiş hocanın.  Bir nal, bir atı, bir at bir yiğidi; bir yiğit de dünyaya kurtarırmış. Kırmızı bisiklet Necdet Hocayı, Necdet Hoca da bir nesli hatta memleketi birçok beladan kurtarmış.

 

Yine Necdet Hoca bir yazısında şöyle diyordu :"Her şeyin bitip tükendiği, milli hislerin dumura uğratıldığı, milli ümitIerin söndürüldüğü bir vasatta, yavaş yavaş bir ocağın tüttüğünü görüyoruz" İşte onun Adana'da tüttürdüğü ocak, karanlık sis duvarlarını kırıp yerine ümit dolu, ülkü dolu yarınlar inşa ediyordu.  Aksiyon adamıydı Necdet Hoca, metanetin adıydı. Yakın geçmişte, yaprak dökümü başladığında "Demir parmaklıklar, serin servilikler, bir de ilaç kokulu garip odalar…" bir neslin hayatında sevdiklerini bir bir alıp götürürken Necdet Hoca bunlara karşı dirayetin sesiydi.

 

Necdet Hoca ümit insanıydı. Öğrencilerinden ümidi kesmezdi hiç Asımın neslinin yarım bıraktığı görevi onun yetiştirdiği nesil yerine getirecekti. Müslüman Türk'ü yakasından tutup silkeleyecek, geri kalmamızdaki engelleri kaldırıp atacak, maddede ve manada büyük atılımlar gerçekleştirip cihana yeniden Türk asrının mührünü vuracaktı. O, yeşil ekin, körpe filiz al tomurcukları görüldüğünü üzre soğuktan korumuş hepsinin yemyeşil fidan olmasını sağlamıştır.

Evet, 3 Kasım 2017 Cuma günü cumanın nuruyla bir yıldız kaydı.  Türk milletinin ve milliyetçiliğin yüce ismi o gün abideleşti. 5 Kasım günü de göklerin çığlıklarıyla rahmetle bezenmiş bir şekilde son yolculuğuna uğurlandı. Allah peygamber efendimize komşu eylesin. Yalnız değildi orda yanı başında ülkü uğruna şehit kardeşi vardı Muhsinler vardı gittiği yerde Kürşadlar, Mustafa Kemaller, Fatihler vardı.  Yazılarında ete kemiğe büründürdüğü asımın nesli vardı diyor ve Niyazi Yıldırım'ın şu dizeleriyle Necdet Hoca'nın aziz ruhuna saygılarımı sunuyorum:

 

"Destanları kıskandırdı bu dünyadan göçleri

Ruhlarını ihlas ile devrettiler Allah’a…

Kapanırken bizde kaldı gözlerinin uçları"

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

152 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi