KIBRIS’TA SONA DOĞRU

Sadi SOMUNCUOĞLU

Türkiye’den bazı MHP milletvekilleri ve yöneticileri, Türkiye – Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşbirliği Cemiyeti Genel Başkanı Rüşat Aydoğan ile 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı ve Gaziantep milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ ve Milli Düşünce Merkezi Genel Başkanı Sadi Somuncuoğlu’ndan oluşan 12 kişilik heyet, 23 Aralık Perşembe günü Kıbrıs’a gitti.  Yetkililerden, toplumlararası müzakerelerin sona gelmesi münasebetiyle uzlaşılan veya uzlaşılamayan konularda bilgi almak üzere yoğun temaslarda bulunan  Heyet; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora ve Yeni Doğuş Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Erhan Arıklı ile görüştü.

Çok önemli bilgiler alarak yararlı temaslar yaparak aynı gün gece Ankara’ya dönen heyetin edindiği intibaa göre:  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerin kusursuz bir şekilde yürütüldüğünü, hatta eskiye göre daha da güçlü konuma gelindiğini iddia etti.

Buna karşılık diğer kurum ve kuruluş başkanları; 12 Ocak 2016’da İsviçre’de garantilerin ve Adadaki Türk askeri varlığının görüşüleceği, adına 5’Lİ denilse de Türkiye’ye baskı yapmak üzere ÇOKLU [Çin, Rusya, ABD, AB] bir kader toplantısının yapılacağını  ileri sürmüşlerdir.  Görüşmelerin bu safhaya gelmesine kadar hangi konularda, nasıl bir mutabakata varıldığı hakkında, KKTC hükümeti de dahil  hiçbir bilgilerinin olmadığını, net bir şekilde anlattılar. Kamuoyuna sızan sınırlı bilgiler ve Rum kesimi medyasında yer alan haberlere göre, derin bir endişe içinde olduklarını; özellikle toprak, nüfus, iki bölgelilik ve eşit egemen iki halk ilkelerinde kabulü mümkün olmayan tavizler verildiğini; hatta Türkiye’nin yetkisinde olan garantörlüğün ve adadaki Türk askeri varlığının konumunun sulandırıldığını, böyle bir durumda Türk Varlığının Rum devletinin azınlığı konumuna düşeceğini derin bir endişe içinde ifade etmişlerdir.

You have no rights to post comments

Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023