HALİL ATILGAN TOROSLAR YÖRÜK MÜZESİ’NİN AÇILIŞI

Oğuz ÖZKAYA

Ömrünü Türk Kültürüne adayan Dr. Halil Atılgan, Tarsus İncirgediği Köyünde babadan kalma evini müzeye dönüştürerek, 50 yıldır biriktirdiği Kitapları, taş plakları, müzik aletleri, yazma çeşitleri, otantik taşlar ve etnografik malzemeleri sergilendiği binanın açılış törenin de “Büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi.” Yaşadığı bir hatıradan yola çıkarak “ Ben aynı zamanda avcıyımdır. Bir av zamanı avlanmak için farklı istikametlere gittiğimiz arkadaşlarla buluşacağımız yeri şaşırdığımdan arkadaşlarımı bulamadım. Dağ başında yapa yalnız kalmıştım. Hava kararmak üzereydi. Üstelik soğuktu. Bir ateş yakarsam arkadaşlar dumanı görür gelirler umuduyla çalı çırpı topladım. Cebimden kibriti çıkarırken sigara paketim yere düştü. İçinden bir sigara alarak dudağıma sıkıştırdım. Paketi cebime koydum. Kibriti çaktım önce sigaramı yaktım. Sonra çalı çırpıyı yakarken kibrit söndü. Kibrit kutusunda bir çöp daha çıkardım daha önce yandığı için başı yoktu yere attım. Bir tane daha çıkardım aynı durumda idi. Umutsuzlaşmaya başladım.  Bir tane daha, bir daha derken hepsi aynı olduğunu görünce kibrit kutusunu sinirle fırlattım gitti. Soğuk, korku, ümitsizlik içimi yakmaya başlamıştı. Ne yapacağımı düşünürken dudağımdaki sigara aklıma geldi yeniden umutlanmaya başladım sigaranın ateşiyle çalı çırpıyı yakmak için uğraştım, uğraştım, uğraştım. Ama olmuyordu, yanmıyordu çalılar bir türlü. İçime bir ölüm korkusu düştü, ayağa kalktım. Sigarama baktım ha bitti ha bitecekti. İş tam o anda aklıma belimdeki fişeklik geldi. Barut geldi. Ve hayatımda o güne kadar tatmadığım bir sevinç duygusu kapladı vücudumun her yanını, ama nasıl bir sevinç ayaklarım yerden kesilmiş gibiydi. Ben o duyguyu bir o zaman yaşadım bir de şimdi yaşıyorum” diyebildi. Sonra heyecanı gözyaşlarına karıştı. Bende etkilenmiştim sonrasını dinleyemedim zaten.

Ama Halil Atılgan Toroslar Yörük Müzesi’nin Açılış Töreni Gerçekten Muhteşem geçti. Çamalan Mengi Grubu'nun gösterisi ile başlayan tören Mersin Büyükşehir Halk Oyunlarının gösterisi ile devam etti. Daha sonra  İncirgediği Muhtarı Ahmet Şaşmaz, böyle güzel bir müzenin köylerinde bulunmasından dolayı köy halkının mutluluğunu dile getirerek Dr.Halil Atılgan’a teşekkür etti.

Ardından  Dr. Halil Atılgan müze ile ilgili bilgiler vererek yukarıda kısmen aktardığım konuşmayla törene katılan misafirlerine ve katkı koyan özellikle Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri ile Tarsus ve Karaisalı Belediyeleri başkan ve bürokratlarına ayrıca şeref misafiri olarak katılan Gülşen Kutlu, Yıldız Çam, Hasan Özel, Meliha Güneş ve diğer sanatçı arkadaşlarına törende bulunduklarından dolayı teşekkür etti.

Daha sonra sırasıyla Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile daha sonra törene katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Akyürek’ Dr.Halil Atılgan’a övgü dolu sözlerden sonra Halil Atılgan Toroslar Yörük Müzesi’ni kültürümüze kazandırdığından dolayı Dr.Halil Atılgan’a teşekkür ettiler.

Konuşmaların ardından şeref misafiri sanatçıların verdikleri konser başladı. Birbirinden güzel türkülerin okunduğu, halayların çekildiği, sıkma ve ayranların dağıtıldığı programın bitiminden sonra  Halil Atılgan Toroslar Yörük Müzesi,  Belediye Başkanlarının Kordela 'yı kesmelerinden  ve  misafirlerin müzeyi gezerek fotoğraflar çektirmesiyle sona erdi..

Konuşmalar esnasında özellikle  Belediye Başkanı Şevket Can’ın söylediği “Dr. Halil Atılgan'ın Tarsus'un yetiştirdiği ender değerlerden biridir. Kendisi 500'e yakın Türk ezgisini derleyerek topluma kazandırmanın yanı sıra 20'nin üzerinde yazdığı kitapla sanat camiası içerisinde ismini ölümsüzleştirmiş çok büyük bir kişiliktir. Kendisine huzurlarınızda Tarsus halkı adına şükranlarımızı sunuyorum. Hepimizin bildiği gibi Yörük sözcüğü, yürümek fiilinden türemiş olup, eşsiz vatanımız Anadolu'ya gelerek yerleşen, Burayı kendilerine vatan ilan eden Oğuz boylarını ifade etmektedir. Yörüklerimiz geçmişte göçebe yaşam tarzını seçmişlerdir. Yörüklerimiz hoşgörü timsalidirler. Sürekli göçmeleri nedeni ile farklı kültürlerle sürekli olarak karşılaşırlar. Bizlere düşen görev, kültürümüzün temel değerlerini sahiplenerek onları gelecek kuşaklara bozulmamış bir biçimde aktarmaktır.”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise  "Halil Atılgan gerçekten Çukurova'nın yetiştirdiği çok önemli bir sanat ve kültür adamıdır. Herkese nasip olmayacak yeteneklere sahip özellikle bölgenin türkülerini sadece bölgenin değil Türkiye'nin birçok bölgesinden türküleri derlemiş ve sanata kültüre kazandırmıştır, kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. “

Kültür ve sanat adamlarına verilen değerin dibe vurduğu bu günlerde kültürümüze ve onu yaşatanlara karşı   yöneticilerimizin bu davranış ve alakalarını yürekten alkışlıyorum. Ama gönlüm, Halil Atılgan Toroslar Yörük Müzesi’nin İncirgediği Köyü’nde değil de her kesimin rahatlıkla ulaşacağı Yörük kültürünün daha iyi tanıtılabileceği bir mekanda, mesela Tarsus’un tarihi bir binası tahsis edilerek yapılmış olmasını isterdi. Sayın Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can dan şahsi talebimdir bu benim. O güzel konuşmasının gereği de bence budur. Bulduğunuza şükredin de diyebilirsiniz. Ama gönlümüze gem vurulmuyor ki Başkanım.

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

45 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi