PARTİLER BAŞKAN ADAYLARI VE

MECLİS ÜYELERİ

TRANSFER SEZONUNU KAPATTI

LİG MAÇLARI PARDON SİYASİ PARTİLER YEREL SEÇİM KAMPANYALARI BAŞLADI. ŞİMDİ SEÇMENLERİ ŞARKILARLA TÜRKÜLERLE OYUNLARLA MAÇA PARDON SANDIKLARA DAVET EDİYORLAR VE KENDİLERİNE OY VERMEMİZİ İSTİYORLAR.

Yerel Seçimlere Giderken

Oğuz Özkaya

30.3.2014 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçim takvimi işlemeye başladı. Elbette demokrasi gereği sorumluluğumuzu yerine getirmek için sandıklara gideceğiz. Doğrusu kime ve ne için oy vereceğimizin şaşkınlığı içindeyiz. Hele bizim gibi öteden beri çizgisini muhafaza etmeye çalışan artık ak saçlılar gurubuna dahil olanlarımız olup bitenleri hayretler içerisinde seyretmektedirler. Partilerin aday tespitlerinde bu güne kadar yaşanmadık hadiselerle karşı karşıyayız.

Ömrünü sosyal demokrat olarak geçiren biri, yıllarca faşist diye itham ettiği bir partinin adayı olabiliyor. Tam terside gerçekleşiyor. Yahut İslamcı olduğunu söyleyen biri ırkçı veya ateist olarak suçladığı bir partiye aday oluyor.

Mevcut siyasi partilerimiz arasındaki bu aday ve üye geçişlerinin yoğunluğu hangi ölçülere göre yapılmaktadır? Önceden belirlenmiş kriterleri var mıdır?  Geçiş yapan adaylar şunu mu söylemek isterler. Ben sosyal demokratlığımdan, ben siyasi İslamcılığımdan, ben ülkücülüğümden vazgeçmem, her parti içerisinde bu düşüncelerimin gerçekleşmesi için çalışırım. Peki ya bu adayları kabullenen partiler, adayın düşünceleri farklı olabilir, partimin fikriyle uyuşmayabilir ancak bizim için alacağı oy önemlidir mi diyorlar? Ya o partiye veya o adaya oy vermeye hazırlanan seçmen ne düşünüyor?

Bütün bunları anlamak için gayret sarf ediyorum ama bir türlü netleşmiyor. Dejenerasyon, çıkar ilişkileri, zihniyet değişikliği, partilerin birbirine benzeyişleri, parti teşkilat yapıları, seçim ve siyasi partiler yasalarının elbette önemli ölçüde bu ortamın hazırlanmasında etkileri var.  Ancak bunların dışında izahını yapmakta aciz kaldığım daha önemli sebeplerin olduğu kanaatindeyim. Bu yüzyılı anlamak, manalandırmak ve Türk Milletinin gelecekte de var olmasını temin etmek biz ülkücülerin boynunun borcudur. Bu sebeple siyasetteki bu değişimin neyin habercisi olduğu hususuna birlikte kafamızı yormak zorundayız. Şimdilik M.Seyhan Yücel’in Türkiye Günlüğü Dergisi’nin Güz 2013-116 ncı Sayısında yayınlanan “Siyası Partilerde Büyük Değişim: Seçim Kampanyaları” adlı makalesini okumakla yetinelim. Hoşça kalın.

Siyası Partilerde Büyük Değişim: Seçim Kampanyaları