İsmet İnönü’nün  şahsında CHP yi eleştirmek ne işe yarar?

Oğuz ÖZKAYA

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarihi kahramanlarımızdan İsmet İnönü, elinde Amerika bayrağını salladığı için (resimde de görüldüğü gibi Türk bayrağı da var) Amerika emperyalizmden yana olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Cumhuriyet  gazetesinin de ki Missouri zırhlısı limanımıza geldiğinde halkın ilgisini gösteren fotoğrafla da bu iddiasını pekiştirmektedir.

Tayyip Erdoğan öncelikle kendi seçmen kitlesine mesaj vererek seçim çalışmalarına bir an önce  başlamalarını istemektedir. Ayrıca içinden yetişip geldiği camiaya  Cumhuriyetin kurulmasına muhalif  güçlerin on yıllardan itibaren pompaladıkları  Laiklik dinsizliktir. Camilerin ahır olarak kullanılması, Kuran’ın yasaklanması, ezanın Türkçe okutulması bunun sonucudur gibi algı yönetimi ile hafızaların tazelenmesi sağlamaktadır. Bir diğer husus  iktidar değişikliği söz konusu olursa bu gün elde ettikleri dini özgürlüklerle birlikte 17 yıldan beri sömürülen  devlet nimetlerinden faydalanamayacaklarını mevki ve makam sahibi olamayacaklarını bir kez daha hatırlatmaktadır.

Tabi ki bu algı yönetimi sadece AKP kadroları kullanmadılar.  Demokrat Parti, Doğru Yol Partisi, Milli Selamet Partisi ve sağda kurulan irili ufaklı onlarca parti vatandaşın oyunu alabilmek için aynı metoda baş vurdu. Ve öylesine başarılı oldular ki sağ seçmenin %70’in üzerinde olduğu Türkiye’de sol bir partinin tek başına iktidar olma şansını adeta yok ettiler. Bunda başta CHP’nin cumhuriyetimizin kurucu değerlerinden uzaklaşmış olması Atatürk ilke ve devrimlerinden taviz vermesi ve solda kurulan kendilerin sosyalist olarak tanımlayan diğer partilerin ise milli olmamaları hususu önem  taşımaktadır.

Muhalefet partilerinin yetersiz olduğu, Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunları çözecek bir programlarının olmadığı, yaraya pansuman tedavisi gibi iktidar partisinin halka verdiklerini katlayarak verme vaatlerinin bir işe yaramadığı ortadadır.. Bu partilerin parti programlarını yenilemeden  önce kesinlikle  partiyi yönetebilecek insanlara ihtiyaçları var. Aksi halde her seçimde yenilgi ile çıkmaları mukadderdir.

Liderliği ve polemikçiliği ile meşhur Recep Tayip Erdoğan her seçim öncesi düşman yaratmak mahareti ile anlaşılıyor ki yaklaşmakta olan yerel seçimlerde kullanacağı  kaynağı bulmuştur. Bu güne kadar bizatihi kendisinin yaptığı Amerikan taraftarlığını İsmet İnönü’nün üzerine yıkarak işin içinden sıyrılmak istemektedir. Başarılı olabilir mi? Muhtemelen.

Çünkü O tecrübelerinin  ve Türkiye’deki seçmen profilinin bu manevraya ekonomik ve siyasi krize rağmen sazan balığı gibi, yemi ekmek olan oltaya takılacağına inanmaktadır. Girdiği genel ve yerel seçimlerde başarılı olmasının temelinde sır burada yatmaktadır: Hayali düşman yaratılacak ve bu düşmanın varlığı seçmene inandırılacak, seçmen korkutulacaktır. Daha sonra o bir kahraman gibi sahneye çıkacak yumruklarla, tekmelerle düşmanı yere serecek.

Bu hayali düşmanların gerçek olmadığını vatandaşlarımıza anlatacak birileri çıkmadığı sürece  bu oyun devam edecektir.