Mehmet Ali Kalkan

ELLERİ ÖPÜLESİLER, GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Celâl Bayar cumhurbaşkanı.

Bir akşam yemek verecek, gece Alâeddin Yavaşça'nın kapısı çalınıyor. Cumhurbaşkanı yemek verecek, sizi de şarkı söylemek için çağırıyor; "Ben kendisini çok severim bana hürmeti vardır, çağırdığımı söylerseniz gelir." demiş.

Özür dilemiş, gelenlere "ellerinden öptüğünü" söylemiş gitmemiş Alâeddin Bey.

Bir gün Refik Koraltan'ın kızı Alâeddin Bey'e "Celâl Bey sana çok kırılmış, çağırmış gitmemişsin" demiş.

Alâeddin Yavaşça anlatıyor;

"Bir gün radyoda Mesut Cemil Bey'in korosunun programı vardı. Kendisi büyük bir telâşla 'Aman çocuklar Reis-i Cumhur Hazretleri gelecek onun için dikkatli ve hazırlıklı olalım' dedi. Programa başlamaya üç- beş dakika vardı. Celâl Bayar geldi içeri girdi. Biz programı yaptık, bittikten sonra Mesut Bey bir yere ayrılmamamızı, zira kendisinin herkesle tek tek tanışmak istediğini söyledi. Hepimiz dizildik. Celâl Bayar teftiş eder gibi koronun önünden yürüyor, herkesin adını ve soyadını söylüyorlar, o da ellerini sıkıyor. Safiye Ayla'nın elini sıktıktan sonra hatırını sordu, sıra bana geldiğinde;

'Merhaba doktor, nasılsınız?' dedi, elimi bırakmadan;

'Ben sana kırgınım, nazımız geçiyor diye çağırdık, ama sen gelmedin' dedi.

Ben hemen;

'Özür dilerim efendim size saygım sonsuzdur ve hep öyle kalacaktır. Ama yemeğe davet edilenler arasında olmak isterdim. Siz beni sonradan çağırdınız, ben bu işi profesyonel olarak yapmıyorum, benim asıl işim değil' der demez, o kadar insanın içinde bana:

'Doktor, Reis-i Cumhurlar da hata yapıyorlar demek, kusura bakma, şimdi seni daha çok sevdim' diyerek Mesut Bey'e dönüp:

'Klâsik musikimizden söz açıldığında hep doktoru hatırlarım' diye de büyük bir iltifatta bulundu."

...

Öğrenmenin yaşı yok efendim.

Bugün Öğretmenler Günü.

Bize bir harf öğreten, en sevdiğimizden, en az sevdiğimize kadar bütün öğretmenlerin, öğretenlerin günü kutlu olsun, ellerinden öperek...

Vefat edenlere rahmetlerle. Fatihalarla...

..

 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

87 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi