Mehmet Ali Kalkan

Göktürk Mehmet Uytun

Bugün Göktürk Mehmet Uytun Ağabey'in vefatının on sekizinci yılı.
Orhan Seyfi soyadı olarak Orhun'u almış. Arif Nihat, Asya'yı. Mehmet Uytun Ağabey'de onlara ayıp olmasın diye adının başına Göktürk'ü almış.

Kızı Güneş Hanım, babası için şöyle yazmış;
"Hakka yürüyüşünün sene-i devriyesinde büyük şair, dava adamı, Başbuğ Alparslan Türkeş'in yol arkadaşı,Türk milliyetçisi, iman ve Vatan sevdalısı değerli Atam babam Göktürk Mehmet UYTUN u dualarla rahmet ve hasretle yad ediyorum.Cenab ı Allah makamını cennet i Alâ eylesin insaAllah.Amin."

Mehmet Ağabey'in hanımı Eskişehir'li idi. Bu vesileyle ya da hasret gidermeye gelirdi sık sık.
Bir gün köye gittik. Göktürk Mehmet Uytun Ağabey Arif Nihat Asya ile şehir şehir, ilçe ilçe gezip vatan anlatmıştı. Prof. Dr. Saadettin Yıldız Ağabey'de vardı köyde. Saadettin Yıldız Ağabey'de "Arif Nihat Asya'nın Şiir Dünyası" diye kitabını yazmıştı. İkisinin sohbetini dinlemek ne güzeldi. Babam ve iki delikanlı da vardı köyde.

Köydeki manzarayı görünce iki rekat şükür namazı kılmıştı.

"Göynük'ten altı dönüm yer aldım. On iki arkadaş tespit ettim, Beşer yüz metre arsanın içine ev yapalım" demişti Biri de bendim tabi :)

Göktürk Mehmet Uytun Ağabey tam bir vatan sevdalısıydı. Elinde özel eşyalarının olduğu bir küçük valiz ile vatan vatan dolaşırdı.

Türkçe'ye çok önem verirdi. "TRT'nin kapısına dikileceksin ne kadar olanak, olasılık diyen, Türkçe'yi katleden varsa hepsinden hesap soracaksın" diyordu.

Eskişehir'e geldiği bir gün yıllarca genel merkezinde görev yaptığı bir yerin Eskişehir Şubesi'ne götürmüş, ilgililere de orada olduğunuzu telefonla bildirmiştim. Onlarda bir işverenin yemeğinde olduklarını, rektörlük seçimlerini konuştuklarını, çalışma yaptıklarını falan söylemişlerdi.

Kendisi anlatmıştı. Ankara'da bir ömür emek verdiği gençlik derneğine gitmiş, kapının yanına oturmuş, tanıyan olmadığı gibi halini hatırını soran da olmamıştı.

Bu akşam karanlığında çekilen fotoğraf köyümüzdeki tarladan, yirmi sene olmuştur. Göktürk Mehmet Uytun ve babam rahmetli oldu. Saaddettin Hocam vatan anlatmaya devam ediyor. Fotoğraftaki çocuklardan biri şimdi baba ve öğretim görevlisi. Birine de bugün yarın deniz kenarındaki bir yerden kız isteyecekler.

Vefatından sonra Göktürk Mehmet Uytun Ağabey'in çok sevdiği Göynük'ü ziyaret etmiştik çoluk çocuk.

Şimdi üniversitelerde rektörlük seçimi yok.
Yine birilerinin birilerine yedirdiği yemekler devam ediyor.
O işveren de iflas etti.
Ben de yirmi kilo zayıfladım zaten.

Vefa?

Mekanları cennet olsun.