Mehmet Ali Kalkan

Bir Sepet ve Bir Hatıra

Bu sepeti rahmetli babam örmüştü.
Keşke ben de öğrenseydim. Gerçi "bu akçaağaç, bu söğüt, bu çitlembik" diye anlatırdı ama namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmazmış ya...

Bu sepetlere dut, üzüm gibi ezilmesi kolay olan meyveler konurdu. Adına "armağan" denirdi. Meyveler ezilmez ve hava alırdı bu sepetlerde.

Her dut mevsiminde bunlarla tanıdıklarına dut götürürdü babam.
Ama eziyetli işti. İki kişi çarşafı tutacak, biri yukarıdan silkecek. Sonra dalını, yaprağını ayırıp iyi dutları bircik bircik toplayacaksın. Sepetin altına iri yapraklar sereceksin, güzelce dutları koyacaksın. Yine üzerine dut yaprakları koyacaksın. Taze dallardan soyduğun sabankayalarla sepetin ağzını örecek, bağlayacaksın. Elinle tarladan köye götüreceksin. Köy otobüsüne koyup şehire getireceksin. Sonra da bu dut sepetlerini belediye otobüsüyle, yayan o tanıdığın kişilere "armağan" olarak götüreceksin. Bunları da en fazla iki günde yapacaksın, yoksa ekşir.

Babam vefat ettikten sonra annem her dut mevsiminde bana "baban şu şu kişilere dut götürürdü" diyor, on beş yirmi kişi sayıyor. "Anne alt tarafı dut, onlar pazardan, manavdan alır, hem ben tanımıyorum bile bu kişileri" desem de o sayar," kireççi bilmem kim, sobacı falan, bakkal şu, esnaf bu, biri bizim köyün dutlarını çok severmiş, o. vs."

Bir kaç sene önce annemin bu bahsettiklerinden birisine gittim, kendimi tanıttım. "Benim adım Mehmet Ali Kalkan , Dağküplü Köyündenim, babam Bayram Kalkan, size her yaz dut getirirmiş, annem de bana söylenip duruyor, kibarca sen de götür, onlar beklerler diye ima ediyor, konuşuyor, o yüzden geldim." dedim.

"Doğru" dedi ben yaşlardaki bir arkadaş ve sonra devam etti "Babanız buraya alışverişe gelmiş, babam da köyünüzün adını duyunca dutları çok güzel demiş laf arasında. Ondan sonra babanız her sene bize bir sepet dut getirirdi. Çocukluğumdan beri böyle devam ediyordu. Hatta babam bir kaç sene yatalak oldu. Her yaz babanızın dutlarını beklerdi, gelince de çocuklar gibi sevinirdi. "

Babamın uzun yıllar önce vefat ettiğini söyledim. O arkadaşın babasın da vefat edeli epey olmuş, sonra devam etti.

"Evimize babanızın vefatından bu güne kadar dut girmedi."

Ölenlerimize rahmetlerle...

 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

111 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi