Anasayfa

RÜTBESİNİ FETULLAH GÜLEN’İN TAKTIĞINA İMZA… MONTRÖ’YÜ SAVUNAN AMİRALLERE KELEPÇE!..

 

Müyesser YILDIZ

Montrö Sözleşmesi ve “takkeli amiral” konusunda açıklama yapan emekli amirallerle ilgili soruşturmada bugün bir gelişme daha oldu. 6 emekli amiral ile TESUD Başkanı emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan’ın evlerinde arama yapıldı, dijitallere el konuldu ve ifadeye çağırıldılar.

14 amiral gözaltına alınmış, 8 günlük gözaltı sürecinde olayın mahiyeti ortaya çıkarılmış. Açıklamada ismi olan emekli amirallerin ifadeye çağrılması tamam, ama yine sabahın köründe daha bu neyin ev aramasıdır? Tank, F-16, denizaltı mı bulunacak?

Bu resmen “Çin işkencesi” değilse, nedir?

Ya denizci üyelerinin sayısı -diğer kuvvetlerden emekli üyelerine kıyasla- daha az olan TESUD’un Başkanı Çalışkan’ın, ismi sözkonusu açıklamada yer almadığı halde soruşturmaya dahil edilmesi?

Sebebi malûm; Milli Savunma Bakanlığı’nın emekli amiralleri kınaması eylemine destek vermemesi!..

Destek vermeyince, önce TESUD’a denetim ekibi gönderildi.

Bugün de Başkan Çalışkan’ın evine polis!..

O halde, “Bu soruşturma nereye evriliyor? Neyin hesabı görülüyor?” diye sormak gerekmiyor mu?

Elektronik Kelepçe Zorunlu Mu?

Bu “ikinci dalga” operasyonla ilgili değerlendirmeden sonra, Salı sabahı il dışına çıkmama adli kontrol şartıyla bırakılan 14 emekli amirale elektronik kelepçe takılması kararına geçelim. Bilindiği gibi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, birçok isim hakkında “ev hapsi” istedi. Sulh Ceza Hakimi ise “il ve yurtdışına çıkma yasağı” kararı aldı. Sonrasında bu yasağın uygulanması için 14 ismin tamamına elektronik kelepçe takılması kararlaştırıldı. Belli ki, “kurumsal” bir karar sözkonusu.

Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği’nde “adli kontrol” şöyle tarif ediliyor:

Şüpheli veya sanığın tutuklanması yerine bir veya birden fazla yükümlülüğe tâbi tutularak, toplum içinde denetimini öngören bir koruma tedbiridir.”

Yine aynı Yönetmelikte, “Yurt dışına çıkmama”, “konutu terk etmeme”, “belirli bir yerleşim bölgesini terk etmeme”, “belirlenen yer veya bölgelere gitmemek ya da ancak bazı yerlere gidebilme” şeklindeki adli kontrol tedbirlerine karar verilen şüpheli veya sanıkların “izlenmesi, denetim ve takibinin elektronik kelepçe takılmak suretiyle yerine getirilebileceği” öngörülüyor.

Görüldüğü gibi, elektronik kelepçe zorunlu ve yaygın bir uygulama değil.

Göz Göre Göre Kaçtılar

Konunun hukuki boyutundan sonra da sadede gelip, iki somut örnek verelim.

İlki; yaklaşık 20 gün önce yaşandı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görülen Ergenekon kumpası hakim ve savcıları hakkındaki davada, tutuksuz yargılanan Ercan Fırat ve Nihat Topal’ın göz göre göre firar ettiği ortaya çıktı.

Nasıl firar ettiler?

Haftada belli günlerde imza verme adli kontrol hükümlerine tabi tutulmuşlardı. İmza yükümlülüklerini yerine getirmedikleri anlaşıldı. İlgili mahkemeler uyarıldı. Yerel mahkeme, bu sanıklardan birisi hakkında yakalama kararı çıkarırken, Yargıtay 8. Ceza Dairesi, adli kontrolün devamına karar verdi.

Geçen süreçte her iki ismin adli kontrole uymadığı bir kez daha tespit edildi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi’ne yine yazı gönderildi. Müdahil avukatları ve Savcı Ercan Kurnaz, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Ancak Mahkeme, bu defa hiçbir karar almadı.

Bizim olayı yazmamız ve de iki sanığın firar ettiğinin ortaya çıkmasından sonra Yargıtay 8. Ceza Dairesi, aynı gün aldığı “değişik iş kararı”nda; “sehven kararın duruşma zaptına geçmediği ve okunmadığını” belirterek, Ercan Fırat ile Nihat Topal hakkında yakalama/tutuklama kararı çıkardı.

Vurgulamak istediğimiz şu; ne öncesinde ne de adli kontrol hükümlerini çiğnedikleri tespit edildikten sonra Ergenekon kumpası hakim ve savcılarına reva görülmeyen elektronik kelepçe, sırf Montrö’ye sahip çıkıp, “takkeli amiral” görüntülerini eleştiren emekli amirallere reva görüldü!..

Ne İtiraf Etti Ki?

İkinci örnek; meşhur Serdar Atasoy vakası.

FETÖ’cü” olduğuna ilişkin bilgiler hemen herkesin elindeyken, geçen YAŞ’ta generalliğe terfi ettirildi. Yetmedi, Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanı yapıldı. Olay ayyuka çıkınca, emekli olması istendi. Ancak emekli olduktan sonra hakkında soruşturma açılıp, gözaltına alındı.

Etkin pişmanlıktan faydalandı. Ancak, teğmen rütbesini Fetullah Gülen’in takması dışında, öyle ahım şahım hiçbir itirafta bulunmadığı halde adli kontrolle serbest bırakıldı.

Adil kontrolün cinsi mi? Sadece haftada iki gün imza!..

FETÖ’nün en mahrem generali” olduğu vurgulanan Serdar Atasoy’a bile öyle, ama emekli amirallere böyle!..

Allah aşkına, neyin/kimin hıncıdır bu?!

 
 

You have no rights to post comments

******KİTAPLIĞIMIZA GELENLER******

ÜLKÜ OLCAY YAZDI
Ummana Dökülmeyi Bekleyen Aşk Yağmuru”
AHMET BİCAN ERCİLASUN
Dilin, düşüncenin, kitabın önünde hiçbir engel duramıyor. Ne virüs, ne salgın, ne rejim, ne de zulüm.
Hasan Kallimci
Beni ağlatan da “Aliş’imin Kaşları Kare” . Başlığına bakarak, türkünün malûm hikâyesini okuyacağınızı zannetmeyin.
GÜLSÜM KARACA YAZDI
Küllenmiş fikirleri bir kıvılcımla yeniden yakmak
GÜLSÜM KARACA YAZDI
Ve her şair biraz deliydi. Ve iyi ki Tanrı Delileri Yarattı’
BİR TÜRKÜNÜN HİKAYESİ
Nem Alacak Felek Benim Dr.Halil ATILGAN
HALİL ATILGAN YAZDI
TUTSAK KALEMLER M. Hayati ÖZKAYA DR. HALİL ATILGAN’IN UZUN SOLUKLU ÇALIŞMASI: BODRUM HÂKİMİ Muhsin DURUCAN “Bodrumlular erken biçer ekini Feleğe kurban mı gittin Bodrum Hâkimi. Nasıl astın Mefharet Hanım ipe de kendini Altın makasDevamını oku...
GÜLSÜM KARACA YAZDI
SAFAHAT MEHMET AKİF ERSOY Gülsüm KARACA yazdı... Yazıma yazarımızın kısa bir biyografisi ile başlamak isterim. Mehmet Âkif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında İstanbul’da, Fatih ilçesinin KaragümrükDevamını oku...
Zafer Saraç yazdı
Göç, tarih boyunca insanlığın kaderine yazılmış kaçınılmaz bir olgudur. Coğrafya kader olduğu kadar göç de yazgısı kolay değiştirilemeyen hayatiyetin devamlılığı için zorunlu bir seçenek olmuştur.Devamını oku...
GÜLSÜM KARACA YAZDI
Talat Ülker’in kaleme almış olduğu Dilaver Cebeci eseri kıymetli Cebeci’nin hayatını, sanatını ve eserlerini konu almaktadır. Girizgâhında Dilaver Cebeci’nin hayatı ve sosyal dünyası olmak üzereDevamını oku...
YENİ SAYI
Mehmet Akif Ersoy OKUYUNUZ
YASİN SARI YAZDI
Okurken, her ne kadar çetin bir mücâdeleyi ve bu uğurda yitip gidenleri anlatsa da, çok keyîf aldım

Bir Kitap Bir Yazı

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

214 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi