IHLAMUR DERGİSİ Temmuz 2019 Sayısı, Dosya: TÜRK EDEBİYATINDA DOĞU TÜRKİSTAN

Sevgili okuyucularımız, merhaba.

Bu sayımızda sizleri “Türk edebiyatında Doğu Türkistan” başlıklı soruşturmamızla selamlıyoruz. Yüzyıllardır devam etmekte olan bir insanlık dramının edebiyatımıza ne şekilde yansıdığının cevabını bulmak istedik. Bunu yaparken de roman ve hikâye sanatında eser veren isimleri tercih ettik. Hem durum tespiti yapmayı hem de yazarlarımızın dikkatini bu konuya çekmeyi istediğimizi gönül rahatlığıyla itiraf edebiliriz.

Doğu Türkistan meselesine edebî açıdan ilk yaklaşım olan bu soruşturmamıza değerli görüşleri ile Turgut Güler, Kutlu Altay Kocaova, Abdullah Mollaoğlu, Metin Savaş, Ş. Adnan Şenel, Enes Şengönül, Hakkı Suat Yılmazer ve Kürşat Yozcu katıldı.

Soruşturma dışında yer verdiğimiz eserler de birbirinden kıymetli.

Bu sayımızın şairleri Mehmet Ali Kalkan, Bünyamin Durali ve Yeşim Turan.

Şener Aksu “Su Usta” başlığı altındaki felsefî diyaloglarına devam ediyor. Eflatun üslubunun tatlılığıyla kaleme alınan bu sohbeti de keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz.

Enes Şengönül ilk bölümü çok beğenilen İngiliz Kemal üçlemesinin ikincisi ile karşınızda.

Bu sayımızda doyasıya hikâye okuyacaksınız. İlk olarak değerli kalem Nemika Tuğcu karşılayacak sizi. Ardından Bayram Aslan, Gökhan Tuna, Neslihan Yiğitler ve Erhan Karaoğlan’ın hikâyeleri ile baş başa kalacaksınız.

Alper Narsa Kıraathane Notları’na devam ediyor.

Temmuz sayımızla birlikte yeni bir bölümü de muştuluyoruz efendim. Yusuf Koşar tarafından hazırlanacak olan “Hazine-i Evrak Dairesi” başlıklı bu bölümde eski yazıda kalmış ama içerik itibariyle eskimemiş olan vesikalara nüfuz edeceğiz. İlk bölümde Abdullah Cevdet’in Peyami Safa’ya yazdığı bir mektup var. Mektuptan öte bir değer taşıyan bu metni okuduktan sonra derin derin düşüneceğinizi tahmin ediyoruz. Bölümün hemen arkasında Yusuf Koşar’ın kaleme aldığı leziz bir deneme bulunuyor. Abdullah Cevdet’ten alınan ilhamla kotarılan bu yazı kendinden hemen önce yayımlanmış olan vesikayla bütünleşiyor.

Nadir Aşçı’nın futbol yazıları tiryakilik yaratacak gibi. Bu sayıdaki yazıda futbol ekseninde bir sosyal psikoloji çözümlemesi yapılıyor.

Kürşat Yozcu’nun geçtiğimiz aylarda yayımlanan ve büyük ilgi gören “Ve Tanrı Delileri Yarattı” adlı romanı üzerine Hakan Yozcu esaslı bir inceleme kaleme aldı. İncelemenin ilk bölümünü bu sayımızda okuyabilirsiniz.

Bu sayımızdaki bir başka yenilik ise Habil Yaşar imzasını taşıyor. Azerbaycan Türkçesi ile yazılan hikâyesini ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz.

Sizleri temmuz sayımızla baş başa bırakmadan önce ağustos sayımızda Anadolu odaklı olacak şekilde “Doğacı Bakış/ Ekoeleştiri” başlıklı bir dosyaya yer ayıracağımızın da müjdesini vermek istiyoruz.

İyi okumalar dileriz efendim.

Hoşça bakınız zatınıza.

 

 

 

 

You have no rights to post comments

An itibariyle ziyaretci sayısı:

23 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi