![]() |
Kültür-Kitap
Kültür-Şiir
Kültür-Hikaye
'P.K. 546' - Yasin Sarı
- Yayınlanma: Cuma, 02 Nisan 2021 14:56
- Kategori: Kültür Sanat ve Edebiyet Sayfası
- Gösterim: 103
'P.K. 546'
Yasin Sarı
Edebî eleştiri ve karşılaştırma yaparken, yazara yönelik en adâletli tutumun onu kendi eserleri üzerinden karşılaştırmalarla çözümlemek olduğu görüşündeyim.
Mehmet Hayati Özkaya'nın okuduğum bu ikinci kitâbı olan 'P.K. 546', diğerinden farklı olarak bir roman değil, anı kitâbı. 1970'li yılları (da) anlatmaları, iki kitâbın ortak noktası.
'Ateşi Yeniden Yakmak' romanına olumlu bir değerlendirme yapmıştım. Yer yer didaktikliğe meyîl etmesi fakât bunun kabûl edilebilir olması sebebîyle bu olumlu değerlendirmeme bir 'ama' eklemiştim.
TÜRK OLMAK GÜZEL MESELA… DİYEN ŞAİR MEHMET ALİ KALKAN
- Yayınlanma: Çarşamba, 23 Eylül 2020 08:34
- Kategori: Kültür Sanat ve Edebiyet Sayfası
- Gösterim: 1121
Prof.Dr.Tamilla Abbashanlı ALİYEVA[i]
Makaleyi bu günlerde bir facia sonucu hayatını kaybeden Azerbaycan Türkoloji ilminin önde gelen alimlerinden dünyaca ünlü bilim insanı Ord.Prof.Dr. Tofik Hacıyev’in ölmez hatırasına ithaf ediyorum.
***
Neden bu makaleyi Ord.Prof.Dr.Tofik Hacıyev’in ruhuna ithaf ettim? Türk Dünyasının büyük şairi dilimizi ince ince, nakış nakış şiirlerine işleyen, sözün ressamı şair Yavuz Bülent Bakiler’ in 21 Eylül 2003 yılında Karacaoğlan şiir şöleninde imzalayıp bana verdiği Harman kitabında Ord.Prof.Dr. Tofik Hacıyev şair hakkında şunları yazmıştır:
MEHMET ALİ KALKAN'IN HAYATI, SANATI VE ŞİİRLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
- Yayınlanma: Pazartesi, 02 Eylül 2019 11:13
- Kategori: Kültür Sanat ve Edebiyet Sayfası
- Gösterim: 1406
Mehmet Ali Kalkan'ın Hayatı, Sanatı ve Şiirleri Üzerine Bir Değerlendirme
Mehmet Ali Kalkan, bugün sayıları bir elin parmakları kadar kalmış gerçek şairlerimizden biridir. O Yesi‟de, Rey‟de, Viyana ve Yemen‟de ve illâ Anadolu‟da yaşar, yaşadıklarını bize seslendirir.
(Emine Işınsu)
PROF. DR. MUSTAFA KAFALI’NIN HAYATI VE ESERLERİ
- Yayınlanma: Perşembe, 29 Ağustos 2019 14:39
- Kategori: Kültür Sanat ve Edebiyet Sayfası
- Gösterim: 1389
PROF. DR. MUSTAFA KAFALI’NIN HAYATI VE ESERLERİ
GİRİŞ
Prof. Dr. AbdulhalikBAKIR |
Prof. Dr. Mustafa Kafalı Türk fikir ve ilim hayatının önde gelen akademisyenlerindendir. Son devir Türk tarihçiliğinde hem akademisyenliği, hem de ortaya koyduklarıyla bir "Milli Okul" hüviyetindeki hocamız, çocukluk yıllarından itibaren de Türk Milliyetçiliğinin en önemli neferlerinden olduğu gibi, sonradan da teorisyenliğini yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra Türk Milliyetçiliği, Türkiye’de öksüz kalmış; rahmetli Nihal Atsız söndürülmek istenen bu ateşi yeniden canlandırmıştır. 1944’ten sonra Türk fikir hayatında ve siyasetinde Türk Milliyetçiliği planlı olarak yer almış ve Mustafa Kafalı da Atsız Bey ile beraber bu hareketin içerisinde yer almıştır. 12 Eylül 1980’den önce Türkiye’nin kan ve gözyaşıyla kavrulduğu günlerde, yine bu sevdasından vazgeçmeyen Mustafa Kafalı her türlü baskı ve sindirmeye göğüs gererek, üniversitede Türklük Davasından taviz vermeden dimdik ayakta durmasını bilmiştir. 12 Eylül 1980’den sonra her şeye rağmen ilmi çalışmalarına ara vermeyip, son dönemde Türk tarihini ve kültürünü başlangıçtan günümüze kadar en iyi bilen kişi olması hasebiyle bu sahanın en otoriter kişisi oldu.
Oğullarını kaybeden edebiyatçıların sönmeyen acıları - Soner Yalçın
- Yayınlanma: Pazar, 20 Ocak 2019 22:01
- Kategori: Kültür Sanat ve Edebiyet Sayfası
- Gösterim: 1326
Pazar Sohbeti
Sanatçı Burhan Şeşen’in gencecik oğlu müzisyen Serhan, yanlış teşhis sonucu ölüme yenik düştü.
Hayatta evlat kaybından büyük acı var mı? Oğullarını kaybeden Abdülhak Hamit, Recaizade Mahmud Ekrem, Halid Ziya Uşaklıgil, Peyami Safa, Samih Rıfat, Halit Fahri Ozansoy, Reşat Nuri Güntekin, Ümit Yaşar Oğuzcan yaşama tutunabildiler mi? Edebiyatçılar, oğullarının ölümü ardından neler yaptılar?
“HÜSEYİN NİHAL ATSIZ- GERİ GELEN MEKTUP” - Aslıhan KAYA
- Yayınlanma: Perşembe, 08 Kasım 2018 00:56
- Kategori: Kültür Sanat ve Edebiyet Sayfası
- Gösterim: 3231
GİRİŞ
Çalışmak için ele aldığım bu şiiri seçmek için birçok sebebim vardı. Lisans Bitirme Tezi olarak Hüseyin Nihal Atsız çalışıyor olmama rağmen bu şiiri seçmemin nedeni oldukça farklı.
Herkes çocukluğunda tadını alıp bir daha asla vazgeçemediği şeylerle yaşar. Bu bazen bir yemek bazen bir oyuncak bazen bir anı bazen ise bir şiir olur. Hüseyin Nihal Atsız’ın “ Geri Gelen Mektup” şiiri; işte benim çocukluğumda tadı damağımda kalan ve hayatım boyunca başucumda duran her bir dizesini satır aralarına kadar bildiğim, o vazgeçilmez “şey”imdir.
Belki de bu şiir olmasaydı ben bugün burada bu çalışmayı yapamıyor olacaktım. Çünkü annem ile babamı birleştiren, tanışmalarına evlenmelerine vesile olan şey bu şiirdir. Farklı görüşten iki insanı aynı duygularda birleştirmiş birbirlerine karşı önyargılarını kaldırıp aşık olmalarını sağlamış, gönüllerindeki perdeleri aralamıştır.
YAHYA KEMAL’İN SOHBETİNE KATILMAK İSTER MİSİNİZ?
- Yayınlanma: Salı, 11 Eylül 2018 17:06
- Kategori: Kültür Sanat ve Edebiyet Sayfası
- Gösterim: 1175
Ahmet Hamdi Tanpınar “Yahya Kemal’e Hürmet” isimli bir makalesinde Yahya Kemal’den bahsederken şunları söyler: “Yahya Kemal edebiyatımızın pek az yetiştirdiği büyük üstatlardan, mürşitlerdendir. Onun sohbetini dinlemeyenler, yaşadığımız devrin en mucizeli lezzetlerinden birini tanımamıştır.”