Güncel

AZERBAYCAN ZAFERİNİ KUTLUYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'da zaferi tescilleyen tarihi anlaşmaya canlı yayında imza attı. Ardından ulusa seslenen Aliyev, anlaşmanın maddelerini de tek tek açıkladı

Azerbaycan'ın Ermenistan'ın işgali altında bulunan Karabağ'daki topraklarını savaş meydanında bir bir kazanmasının ardından Ermenistan teslim oldu. Mağlubiyeti itiraf eden Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın imzaladığı teslimiyet anlaşmasına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin canlı yayında imza attı.

İmzanın ardından ulusa sesleniş konuşması yapan Aliyev, imzalanan zafer anlaşmasının maddelerini de tek tek ilan etti.

Buna göre;

1 - Dağlık Karabağ bölgesinde tüm askeri eylemler saat 00'dan itibaren duracak.

2-  Kelbecer 15 Kasım’a, Ağdam  20 Kasım’a, Laçın 1 aralık’a kadar Azerbaycan'a iade edilecek.

3 - Dağlık Karabağ'daki temas hattına ve Laçın Koridoruna, Rusya Federasyonu barışı gücü birliği konuşlandırılacak.

4 - Rusya barışı gücü Ermenistan silahlı kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak bölgeye yerleştirilecek. Rus barış gücünün bölgede kalma müddeti 5 yıl olacak.

5- Anlaşmanın taraflarca uygulanmasını etkin kontrol etmek için ateşkes izleme merkezi kurulacak.

6-Tarafların ortak kararıyla gelecek 3 sene içinde, Hankendi-Ermenistan arasındaki yeni köprü yolunun inşası planına ve çalışmalarına karar verilecek. Rus Barış gücü bu yeni hattın güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olacak.

7 - Mecburi göçmenler işgalden kurtarılan bölgelere BM Mülteciler  yüksek komiserliği denetimi altında yerleştirilecek.

8 - Savaş esirleri ve askerlerin naaşlarının karşılıklı iadesi yapılacak.

9 - Bölgede tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları açılacak . Ermenistan Cumhuriyeti, vatandaşların, araçların ve malların her iki yönde engelsiz hareketini organize etmek için Azerbaycan Cumhuriyeti'nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları/kanalları sağlayacak.Ulaşım kanalları  üzerindeki kontrol, Rusya Federal güvenlik servisinin Sınır Servisi organları tarafından gerçekleştirilecek.Tarafların mutabakatı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan'ın batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım hattının inşası sağlanacak.

İlham Aliyev, 5. maddede bahsedilen barış güçlerinin Türkiye ve Rusya olduğunu da açıkladı.

BAYRAK
Çarşamba, 18 Kasım 2020