Güncel

Türk Ocağı Adana Şubesi KKTC’nin tarihini okullarda öğrencilere anlatıyor

Türk Ocakları Adana Şubesi faaliyetlerine devam  ediyor. Son etkinliklerinden biride Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dününü genç nesillere aktarmak oluyor.

Adana Valiliği’nin izniyle Anadolu Liseler ile  Meslek ve Teknik Anadolu Liselerinde “Cengiz Topel ve Kıbrıs Barış Harekatı” konusunda öğrencileri aydınlatmak üzere Türk Ocağı Adana Şubesi tarafından Türk Ocağı üyesi aynı zamanda Kıbrıs Gazisi Abdurrahman Uygur, görevlendirildi.

Abdurrahman Uygur, her gittiği  okulda ilgiyle karşılandığını. Konferansına “1571  Yılında  Osmanlı Türk devleti tarafından Kıbrıs adasının fethinden başlayarak geçirdiği tarihi süreci anlattığını,  Kıbrıs adasının barışçı ortamdan nasıl bir savaş noktasına geldiğini adada yaşayan Rumların “enosis” yani Kıbrıs adasının Yunanistan'a bağlanması için yürüttükleri faaliyetler ve Kıbrıs Türkünü yok etmek ve adadan sürmek için köylere baskınlar yaparak öldürmeye başladıkları hususunu anlattığını. Bu hadiselerin üzerine 1964'te Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda Cengiz Topel’in uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı, esir düştü ve şehit edildi.

Şımarık Rumların bu baskı ve zulmü 1974 yılına kadar aralıksız olarak sürüp gitti. 1974 Yılında Türk silahlı kuvvetlerinin gerçekleştirdiği 1 ve 2 Barış Harekatı ile bu  kanlı dönen sonuçlanmıştır”

15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilanına kadar geçen süreyi Gazi Abdurrahman Uygur, slayt eşliğinde ve görsellerle Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitliklerini ve Türk askerinin kullandığı silah ve malzemelerden örneklerle detaylı olarak sunuyor.

Gazi Abdurrahman Uygur, “İyiki Adana Türk Ocağı Böyle bir etkinliği başlatmış oldu. çünkü  öğrenciler Şehit Hava Pilot Yzb  Cengiz Topel adının Adana’da hergün gördükleri bir dolmuşa verildiğini öğrenince çok şaşırdılar, bilmiyorlarmış. Ben bu vesile ile Ocak Başkanımız Ömer Volkan Çiçek’e ayrıca teşekkür ediyorum. Yakın tarihimizde yaşanan olayları ve Türkiye Cumhuriyeti desteği ile kurulan KKTC’nin  yeni kuşakların bilgisine sunulması çok  önemlidir bence” dedi.

İSMET ATLI AĞABEY
Salı, 13 Nisan 2021