Güncel

Ümit Özdağ Suriyelilere vatandaşlık değil geri dönebilecekleri bir vatan vereceğiz

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ: Suriyelilere vatandaşlık değil geri dönebilecekleri bir vatan vereceğiz, ilk adım Esad ile görüşmek

"Hükümet, Türk milletini aldatarak Suriyelilere vatandaşlık verme çalışmaları yürütüyor. Dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu '380 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de doğdu. Allah yardım etse de parlamento bunlara vatandaşlık verse' dedi. Suriyeli çocuklara vatandaşlık verdiğimiz zaman anne ve babalarına da ve diğer kardeşlerine de vereceksiniz.

Bu bir anda 1.5-2 milyon civarında yeni vatandaş olması demektir. Suriyelilerin şu anda görünürdeki maliyeti 40 milyar dolar. Geçen sene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı rakam 35 milyar dolardı. Bu Türk ekonomisi üzerinde olağanüstü bir yük demek ve bu yük her geçen gün biraz daha artıyor. Üstelik Suriyeli nüfusu çok daha fazla artan bir nüfus. Bugün 3.8 milyon olduklarını düşünürsek ki sayıları aslında 5 milyonu geçmiş durumda, 2040 yılında yani 22 sene sonra 7,5 milyon olacaklar. Bugün 3,8 milyon olduklarını düşünürsek sokakta yürüyen her 20 kişiden biri Suriyeli. 2040 yılında her 13 kişiden biri Suriyeli olacak. Türkiye'nin böyle bir yükü taşıma ihtimali yok. Ondan dolayı biz diyoruz ki Suriyelilere Türkiye'de vatandaşlık değil Suriye'de geri dönebilecekleri bir vatan vereceğiz. Bunun için de yapılması gereken şey çok açık; İlk adım Beşar Esad ile görüşmelere başlamak. Derhal ilişkileri yoğunlaştırıp, Türkiye'nin de işin içine girdiği bir süreç haline getirmek gerekiyor ve Suriyelileri kendi vatanlarına yönlendirmeye bir an önce başlamamız gerekiyor."

İSMET ATLI AĞABEY
Salı, 13 Nisan 2021