Güncel

Bir Çift Beyaz Kartal

Bahattin Karakoç

Hangi yayla yeşil, nerde keklik çok

Gel seninle orda olalım çocuk.

Kayalar, kayalar...

Sırt sırta vermiş;

Kimi yeni mürit, kimisi ermiş.

Otlar dalgalansın biz yürüdükçe

Sular düze insin kar eridikçe,

Gün burnunda bana mavi mavi gül;

Ağız-burun lâle, kaş ve göz sümbül.

Doruklardan doruklara sekelim,

Bir elim göklerde, sende bir elim;

İkimizin yüreciği bir atsın,

Bizi gören bin katarak anlatsın,

Hangi yayla karlı, nerde çiçek çok

Gel seninle orda olalım çocuk.

Bulutlar, bulutlar iç-içe girmiş

Bulutlar ki göğe perdeler germiş;

Çiğdem devşirelim, çiçek biçelim

Susayınca hep ezgiler içelim

Batmasın eline bir gül dikeni

Sen hep beni kolla, bense hep seni

Çıkıp yükseklerden taş bırakalım,

Kopan sese, kalkan toza bakalım,

Tavşanlar ürkerken bu gürültüden

Kaçan tavşanlara ıslıklar çal sen.

Hangi yayla yüce, nerde kavga yok

Gel seninle orda olalım çocuk;

İster Maraş olsun, ister Erzincan,

Sonsuzluk düşüne set değil mekân,

Başın omzumda, omuzum gökte

Ölüm bir ak çiçek bu özgürlükte,

Yaşamaksa bir ışık cümbüşüdür,

Çağıl çağıl akan sevgi düşüdür.

Hani gökyüzünün toy vakti olur,

Kaynaşırlar yıldızlar bulgur bulgur;

En uzak nereyse ora gidelim,

Bulutları yara yara gidelim.

Hangi yayla serin, nerde bühtan yok,

Gel seninle orda uçalım çocuk.

Meşeler, ardıçlar, çamlar yan yana

Biz kanat çırpınca dursun divana.

Bir çift beyaz kartal, hey bu da nesi?

Diyerek şaşırsın çobanın hepsi;

İlk kez görüyoruz desin görenler,

Bütün oymaklarda dolaşsın haber.

Keşiş dağlarından görünsün İstanbul,

Bütün dağ gölleri ışırken pul pul.

Güzel dost, ey hüzne âşina yürek,

Gel gidelim keklik gibi sekerek.

Bahattin Karakoç, şair ve yazar. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı şiir ekolüne bağlı olan Çınaraltı dergisi etrafında halkalanıp "Sanatçı bağımsız olmalıdır. Ulusal olmayan bir sanatın sınırları aşacağı düşünülemez. Sanatçının dili yaşayan dildir. Her alanda batı taklitçiliğine karşı çıkılmalı, gelenekler tümüyle reddedilmemelidir. Sanat siyasetin aleti olmamalıdır. Dildeki kargaşaya son verilmelidir görüşünü benimseyen "Hisarcılar" olarak adlandırılan şiir ekolünden gelen bir şair ve yazardır.

Aile, İş ve Eğitim Hayatı

Aile eşrafı da şair olan varlıklı ve eğitimli bir anne ve babanın ilk erkek çocuğu olarak dünyaya gelen Bahattin Karakoç Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatına Celâ köyünde başlayan şair Adana Düziçi ve Ankara Hasanoğlan Köy Enstitülerinde eğitimini tamamladı. İlk şiir denemelerini de bu safhada gerçekleştirdi. Meslek hayatına 29 Ağustos 1944 tarihinde Kahramanmaraş’ta atandığı sağlık kuruluşlarında memuriyetle başladı ve kendi isteğiyle emekli oluncaya kadar sağlık memuru olarak çalıştı. Askerlik vazifesini yedek subay mahiyetinde İstanbul’da 3. Bağımsız Korugan Taburu'nda yaptı.

Edebi Hayatı

Edebiyat hayatına da muhtelif dergi ve gazetelerde yayınlanan şiirleriyle başlayan şair yine bu dönemde evlendi ve dördü kız beşi erkek olmak üzere 9 çocuk babası oldu. İlk taltifini 1962 yılında ulusal olarak düzenlenen bir edebiyat yarışmasında hikaye dalında ‘’İsa ile İshak’’ adlı hikayesiyle ikinci olarak aldı. 1983 yılına gelindiğinde ise Kayseri Sanatçılar Derneği tarafından yılın şairi olarak seçildi. 3 sene sonra ‘’Bir Çift Beyaz Kartal’’ adlı şiir kitabıyla TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) ödülünü aldı. Edebiyat dünyasını ayağa kaldırma gayesiyle 1986 yılından başlayarak sadece 37 sayı çıkarabildiği ‘’Dolunay Sanat ve Edebiyat Dergisi’’ Türkiye çapında makes buldu ve sonradan kurduğu Dolunay Yayınları ile de yazarlık ve şairlik istidadı ola gençleri kazanmaya çalıştı. Strugua Uluslararası Şiir Akşamları Festivali’ne 1989 yılında Kültür Bakanlığı’nın ricasıyla katılarak bir sunum gerçekleştirdi. 2 sene sonra ise Diyanet Vakfının organize ettiği münacaat yarışmasında ‘’Beyaz Dilekçe’’ adlı şiiriyle birincilik ödülünü kazandı.Bu tarihten sonra birçok birincilik ve ödüle layık görülen şair hakkında birçok üniversitelerde sanatıyla alakalı bitirme ve yüksek lisans tezlerinin konusu oldu.Hayatı boyunca şiir, hikâye ve yazıları Hisar, Varlık Yıllığı, Türk Edebiyatı, Dolunay, Doğuş Edebiyat, Milli Kültür, Kültür ve Sanat gibi yüzlerce sanat edebiyat dergilerinde yayınlandı.Önceleri halk şiirine daha yakın olan şiir anlayışını son dönemlerinde modern tarzla birleştirip kendine özgü yeni bir çizgi ortaya koymayı başardı.Şairin sanatı hakkında birçok akademisyenin iltifatlarına mazhar olmuş Bahattin Karakoç hakkında Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, ”Karakoç şiir altın arayıcısıdır ve fakat yalnız altın arayıcısı değil, o bir dil kuyumcusudur da. Ay'ı, güneşi, dağı, düzü, geceyi, gündüzü bir mücevher halinde bize sunar ve müthiş bir söz virtüözüdür. Kelimeyle şiirle bizi büyüler ve kendini de bizi de uçsuz bucaksız hayal alemlerinde uçurur” demiştir.

Aldığı Ödüller

1983 yılında KASD (Kayseri Sanatçılar Derneği) tarafından yılın şairi seçildi.

1986 yılında “Bir Çift Beyaz Kartal” adlı kitabıyla şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü aldı.

1989 yılında Kültür Bakanlığı'nın tercihi ile Türkiye'yi temsilen STRUGUA ULUSLAR ARASI ŞİİR AKŞAMLARI FESTİVALİ'NE katıldı ve burada bir de tebliği sundu.

1991 yılında "Beyaz Dilekçe" adlı şiiriyle Türkiye Diyanet vakfı Münacaat Yarışması'nda birinci oldu.

1993'de Türkçenin Uluslararası 2.Şiir Şöleni” için gittiği Kazakistan Başkalası Almaatı'da “Büyük Abay Ödülü’yle ödüllendirildi. Ayrıca “Uzun ağaç Kolhozundan kendisine at hediye edildi ve Çapan giydirildi.

1997'de Malatya Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu Malatya konulu şiir yarışmasında birincilik ödülü aldı.

2004'de sponsorluğunu başından beri Tarsus Belediyesinin yaptığı “Karacaoğlan Şelâle Şiir Akşamları” etkinlikleri içerisinde her yıl bir şaire verilen “Karacaoğlan Onur Ödülü’nü aldı.

ESERLERİ

Mevsimler ve Ötesi (1962)

Seyran (1973)

Sevgi Turnaları (1975)