TARİH VE BİRAZ DA EKONOMİ

TARİH VE BİRAZ DA EKONOMİ

Halil ALTIPARMAK

Bugün biraz da Ekonomi diyerek, ülkemizin içinde bulunduğu durumu çok kaba ve özetle aktarmaya çalışacağım.

Ancak, Biraz da olsa Ekonomiden bahsetmeden önce, kendi yazılarım ve durumumla ilgili kısa bir bilgi vermem gerekir diye düşünüyorum.

Çünkü;

93 yılından beri fahrî olarak Köşe Yazarlığı yapmaktayım ve bu arada da 20 sene kadar Televizyon Programcılığı yaptım. 

Bunlata ilaveten, bir çok yerde davet ile yaptığım konuşmalarım oldu. Bu faaliyelerimin neredeyse tamamı TARİH ile ilgili olmuştur.

Faaliyetlerimin Tarih ile ilgili olması nedeni ile, sık karşılaştığım bir soru var; Neden hep Tarih, Tarih neden bu kadar önemli? Bir de, Eğitim durumumu bilenler açısından bu soru, Neden Ekonomi değil veya Neden Hukuk değil? vs. sorularıyla devam etmektedir.

Bu soruların nereden kaynaklandığını istemeden de olsa anlatmak zorundayım.

ODTÜ Ekonomi mezunuyum, yani Ekonomistim. Aynı Üniversitede, o zaman adı Computer olan merkezde, Bilgisayar Programcılığı işlerine girdim ve emekli olana kadar ekonomik hayatımı bu meslek ile sürdürdüm. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile başlayan Hukuk eğitimimi, yatay geçişle Çukurova Üniversitesinde bitirdim ve Avukat oldum. Yine İstanbul Üniversitesi’nin açmış olduğu İkinci Diploma fırsatından yararlanarak, Tarih Bölümünü bitirdim. Şu anda da, İÜ’nin İkinci Diploma fırsatı tanıyan Fakültesi’nin Felsefe Bölümü 3. Sınıfında okuyorum. Aynı mantıkla, yani, İkinci Diploma fırsatı tanıyan Anadolu Üniversitesi Önlisans İlahiyat Bölümü’nde okuyorum. Ayrıca, Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Yüksek Lisans yapıyorum. Tez konum da, 1800-1938 arası Türkiye İktisat Tarihi’dir.

İşte yukarıda bahsettiğim ve yaklaşık 30 yıldan beri süren faaliyelerimle ilgili olarak, tarafıma sorulan sorulan soruların nedeni bu eğitim durumumdur. Sorular haklıdır, ancak, açıklayacağım nedenlerle, çok büyük oranda Tarih konusuna ağırlık vermekteyim.

Tarih, Geçmişi anlatan, gelecektirdiyorum. Böyle baktığım için de, Tarih’in her şeyi kapsadığı anlayışına sahibim.

Doğa(Fen) Bilimleri ve Toplumsal Bilimler olarak kabataslak kabul edilen bir ayrım vardır. Tarih, Doğa(Fen) Bilimlerinin de bir Tarihi olması açısından, bu ayrımı kabul etsek bile, kapsayıcıdır.  Diğer bir ifade ile, aslında,Tarih anlatılırken, diğer bütün bilim dallarından da bahsetmiş oluyorsunuz.

Sadece bu kadar kısa ve öz bir açıklama bile Tarih’e olan ilgi, duyarlılık, saygı, takipçilik ve bağlılığı artırmalı ve sürdürmelidir diye düşünüyorum.

Bu açıklamadan sonra kısa bir Ekonomik özet yapalım…

TOBB Başkanı, iki gün önce bir açıklama yaptı: Bankalar faizi düşürmezse, yatırım olmaz, istihdam olmaz. Yani, ülkenin ekonomisinin bugünkü ağır bunalımının nedeni olarak bankaları hedef gösterdi. Aradan 24 saat geçmeden Saraydan bir açıklama geldi: Bankalar, bu yüksek faizlerle ülkeye çok zarar veriyorlar mealinde.

Bankaların hedef olması, herhangi bir banka adına görevim olmadığından, onlar için konuşmam gerekmiyor.

Ancak, bu faizleri kim yükseltti? Merkez Bankası değil mi?

Öyleyse, neden telaşlanıyorsunuz? MB’nın bir bildiği vardır herhalde demek gerekmiyor mu veya MB’ından faizleri düşürmesini istemeniz gerekmiyor mu? Bunu yapmak neden bu kadar zor acaba?

455 Milyar civarında Dış borç olmuş ve bu Borç, Milli gelirin % 79’una ulaşmış, 2021 yılında 175 milyar $ ödenmesi gerekir, MB rezervleri –(eksi) 47 milyar $ olmuş, giden damat, nereye gittiği, neden gittiği belli olmayan bir para (128 milyar $) harcamış, 2021’in Cari Açığı 40 milyar $’a yaklaşmış ve bu konularda bir tek kelime yok.

İlginçtir ki, Saray ile TOBB 24 saat arayla benzer konuşmalar yaparak Ekonomimizi bize anlatıyorlar. Galiba, gerçekler karşısında ne kadar zorda kalınmış ki, aslında farklı konuşması gerekenler, aynı oklarla, aynı hedefe nişan almaktadır. Bu da ayrı bir ilginçlik olsa gerektir.

 
 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

85 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi