İLK KURŞUN… İLGİNÇ BAĞLANTI…

Ülkemizde uzun zamandan beri bitmeyen bir tartışma sürüp gitmektedir. Aslında, bu tartışma kötü bir tartışma değil, aksine gurur verici bir tartışmadır.

Millî Mücadele döneminde işgal güçlerine İLK KURŞUNU kim atmıştır?

İzmir’de İlk Kurşunu Gazeteci Hasan Tahsin’in attığı genel kabul gören bir görüştür. Bu görüşe karşı da bir takım iddialar vardır, ama, Hasan Tahsin adı belleklere kazınmıştır.

Tarihin gelişen süreci içerisinde, Millî Mücadele Dönemi’nde İlk Kurşunu bugün Hatay İlimize bağlı olan Dörtyol Karakese Köyünden Mehmet Kara’nın attığı tespiti ile karşılaşılmıştır. Bu tespit, elbette, Karakese Köyü ve bağlı olduğu Dörtyol İlçesi sakinleri için gurur kaynağı olmuştur.

Bu ilk Kurşun’un düşmana atılması konusu, her iki yöremiz açısından tarışmaya ve birbirinin alternatifi olmaya gerek duyacak bir konu değildir.

Çünkü, her iki yöremiz adına gurur kaynağımız olan bu kahramanlık, vatanseverlik, milliyetçilik duyguları aynı tarihte ve aynı düşmana olmamıştır.

Dörtyol’daki İlk Kurşun, bende örneği bulunan yazıda belirtildiği gibi, Genelkurmay tarafından 19 Aralık 1918 günü, işgalci güçlere (İngiltere HA) karşı Dörtyol’a bağlı Karakese Köyü’nden Mehmet Kara tarafından atılmıştır. Yani, Güney Bölgelerimizin Mondros Ateşkes Anlaşması’nın hemen ardından işgal edilmesi nedeniyle başlayan direnişin işaret fişeği olarak bu kurşun atılmıştır.

Oysaki, İzmir’de atılan İlk Kurşun ise 15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgaline direnç göstermek adına Mücadelenin işaret fişeği olarak atılmıştır.

O halde; denilebilir ki, her iki kahramanımız da, gerektiği yerde gerekeni yapmıştır, onlara Tanrı’dan rahmet diliyorum. Her iki Şehidimiz de, nerede olsa idi aynı işi yapardı.

İlk Kurşun konusunu böyle özetledikten sonra, gelelim, yazı başlığımızdaki İLGİNÇ BAĞLANTI konusuna…

1924 yılında, yani, alfabe değişimi olmadan önce, Remzi Oğuz ARIK tarafından yazılmış olan Adana Ticaret Rehberi adlı Kitabı yaklaşık 10 yıl önce çevirdim. Adana Ticaret Odası ve Başkanı Atilla MENEVŞEOĞLU, bu kitaba sahip çıkarak basımını sağladılar. İlgi duyanlar, Adana Ticaret Odası ile temasa geçebilirler.

Kitabın, 58. Sahifesinde Adana İdarî  Yapılanması başlıklı konu var. O sayfadan bir alıntı yapacağım:

“Mevcut İdarî Kurumları içeren liste ismiyle İçişleri Bakanlığı’nın 1915’de yayınladığı kitaba göre Adana Vilayeti Adana,Kozan veya Sis, Mersin, Cebel-i Bereket veya diğer ismiyle Osmaniye olarak dört sancağa ayrılmıştır.”

Kitapta bu  Sancaklar ve bağlı Kaza ve Nahiyelerin adları vardır.

“…..

4- Osmaniye Sancağı

a-…

b-…

c-Dörtyol Kazası (Nahiyeleri: Payas)

…”

Bu anlattıklarımdan ne çıkar?

Türkiye’de Millî Mücadele başlarken İLK KURŞUN ADANA’DA ATILMIŞTIR.

Ne mutlu İzmirli olana…

Ne mutlu Dörtyollu olana ve

Ne mutlu o zaman Dörtyol Kazası’nın bağlı olduğu Osmaniye Sancağı ve onun da bağlı olduğu Adana Vilayetinden olana!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN aşağıdaki sözlerinin kaynağı şimdi daha da bir anlam kazanmaktadır:

“Efendiler, bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu şehirde, bu güzel Adana’da vuku bulmuştur.”

 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

123 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi