30 AĞUSTOS BAŞKUMANDANLIK ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

30 AĞUSTOS BAŞKUMANDANLIK ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Halil ALTIPARMAK

 

Başlıktaki 30 Ağustos Bayramı’nın adı aslında olması gerekendir ve hatta olandır da. Çünkü, 1924 yılında Başkumandan Zaferi adı verilmiştir.

Gerçekten, kelimenin tam anlamıyla, BAŞKUMANDAN ifadesi doğrudur ve tartışmasız yerindedir.

30 Ağustos Bayramı’nı bize hazırlayan, emeği geçen, canını veren, yaralanan, Millet olmanın gereğini eksiksiz yerine getirten tüm atalarımıza minnet, şükran ve saygılarımızı sunarız. 

Onlara yaptığımız bu teşekkürler yetmez, şunu da söylemeliyiz: Bıraktığınız bu vatanı, bu Millî Devleti ilelebet korumak için elimizden geleni sizin gibi sonuna kadar yapacağımızdan emin olarak rahat ve huzurlu uyuyun demeyi de ilâve etmeliyiz.

 

Gelelim Başkumandanlık konusuna.

 

Neden Başkumandanlık bu savaş için bu kadar önemlidir?

 

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasından sonra 31 Ekim 1921’de ilk defa Mustafa Kemal’in isteği üzerine 3 aylık olarak Başkumandanlık Kanunu çıkmıştır. Bu Kanun ile Mustafa Kemal ATATÜRK, Meclis’in tam yetkisini almıştır. 4 Şubat 1922’de ve 6 Mayıs 1922’de Kanun’un geçerlilik süresi 3’er ay uzatılmıştır.

 

Ancak, 6 Mayıstaki uzatma için, Mecliste 5 Mayısta şiddetli tartışmalar olmuştur. Mustafa Kemal, rahatsızlığı nedeniyle Mecliste değildir. Akşam, evine, Genelkurmay Başkanı ve Millî Savunma Bakanı, yani, İsmet İNÖNÜ ve Fevzi ÇAKMAK gelmiştir. İcra Vekilleri Heyeti olarak istifa edeceklerini bildirmişlerdir. Gerekçeleri ise, Meclisteki tartışmalardan, yarınki oylamada, Başkumandanlık Kanunu’nun uzatılmama ihtimalini görmüş olmalarıdır.

 

Mustafa Kemal ATATÜRK, istifa etmemelerini ve kendisine 24 saat izin vermelerini rica etmiştir. Sonra, sabaha kadar o gün Mecliste konuşulanları, tutanaklardan incelemiş ve kimin ne dediğini ayrıntıları ile öğrenmiştir.

 

Karşı çıkanların önemli sayılan görüşlerinden bazıları şunlardır:

 

1-Meclisin üstünde kimse olamaz.

 

2-Gizli Oturum yapılmamalıdır.

 

3-Görevler şahıslara göre olmaz.

 

Başkumandan Mustafa Kemal ATATÜRK, bu iddialar karşısında öyle bir konuşma yapmıştır ki, herkesin mutlaka, cevapları okumasını ve hatta ezberlemesini gönülden isterim. İnanıyorum ki; bu cevapları okuyan herkesin fikirleri, duyguları, düşünceleri, inançları etkilenecek ve değişecektir.

 

Erzurum Milletvekili Salih Efendi, Afyon Milletvekili Mehmet Şükrü Bey, Erzurum Milletvekili Hüseyin Avni Bey, Selahattin Bey ve arkadaşları bir gün önce Meclis kürsüsünden kükrerlerken, verilen cevaplar karşısında şaşkına dönmüşler ve KÜKREMENİN NE OLDUĞUNU TÜRK MİLLETİNİN BAŞBUĞU MUSTAFA KEMAL’den öğrenmişlerdir.

 

Verilen cevaplardan sadece birkaç özet cümle söyleyelim:

 

1-Bu Meclisi ben kurdum, ona zarar verir miyim?

 

2-Gizli Oturum istemek, Türk Milleti’nden kaçmak için değil, sizin yaptığınızı düşmana duyurmamak içindir.

 

3-Düşmana saldırıya geçemeyeceksiniz

 

 diyenlere karşı işte bu BAŞKUMANDANLIK MEYDAN SAVAŞI kazanılmıştır

 

5 Mayıs akşamı Genelkurmay Başkanı ve Millî Savunma Bakanını istifa durumuna getiren TBMM’deki durumun 6 Mayıstaki  oylama sonucu şudur:

 

11 ret, 15 çekimser ve 117 oy kabuldür.

 

ONUN İÇİN, 30 AĞUSTOS BAŞKUMANDANLIK ZAFER BAYRAMIDIR.

 

Bunu kim değiştirebilir?

 

 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

117 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi