TARİHÎ ve İLGİNÇ BİR BELGE

TARİHÎ ve İLGİNÇ BİR BELGE

Halil ALTIPARMAK

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ONUNCU YIL NUTKU’nu hepimiz biliriz elbette. Kendi sesinden belki sayısız defa dinlediğimiz bu Nutkun içeriğinde neler olduğu pek dikkatimizi çekmez gibi gelir hep bana. Bu nedenle, Onuncu Yıl Nutku’nun herkes tarafından tekrar tekrar ve dikkatle okunmasını hep arzulamışımdır.

Aşağıda, ATATÜRK’ün kendi elyazısıyla yazdığı Onuncu yıl Nutku’nun bir sayfasını göreceksiniz. Bu sayfada bir özellik var. Adı geçen Nutuk aslında 5 sayfadır. ATATÜRK, bu 5 sayfaya iki ek sayfa daha yazmıştır. O iki sayfaya da 5/1 ve 5/2 demiştir. İşte aşağıdaki sayfa 5/1. sayfadır. Bu sayfada önce yazıp sonra karaladığı satırlar vardır.

ATATÜRK, bu satırları neden yazmıştır ve sonra neden üzerini çizmiştir? Bunun cevabını herkes kendi algı ve değerlendirmesi ölçüsünde, bugün gelinen nokta ile karşılaştırarak verebilir diye düşünüyorum.

Aşağıdaki bu sayfada yazılanlar şunlardır:

“asla şüphem yoktur ki Türklüğün unutulmuş büyük medenî vasfı ve kabiliyeti bundan sonraki inkişafı ile, atinin(geleceğin HA) yüksek medeniyet ufkundan yeni bir güneş gibi doğacaktır (bu satırlar  ilgili Nutukda vardır.)

Bu söylediklerim hakikat olduğu gün senden ve bütün medenî beşeriyetten dileğim şudur:

Beni hatırlayınız   (altı çizili yazı, Nutuk’a önce eklenmiş ve sonra üzeri çizilmiştir. Neden? HA)

Türk Milleti

Ebediyete akıp giden Her on senede,  bu büyük millet Bayramını…”

Bu sayfadaki yazının üst kısmı ATATÜRK’ün bir öngörüsüdür. Kesin inanç duyduğu bu öngörüsünün gerçekleşmesi halinde hem Türk Milletinin ve hem de medenî insanlığın kendisini hatırlamasını istemesi neden tereddüde dönüşmüştür?  Lütfen yukarıda da söylediğim gibi bugün gelinen nokta ile karşılaştırarak değerlendirelim.

              

 
 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

322 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi