GAZİLER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

GAZİLER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

Halil  ALTIPARMAK

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Mustafa Kemal ATATÜRK’e TBMM tarafından 19 Eylül 1921 günü Mareşallık rütbesi ve Gazilik ünvanının verilmesi nedeniyle her 19 Eylülü Gaziler Günü olarak kutlamaktayız. 

Sakarya Meydan Muharebesi, 22 Ağustosta başlayıp 13 Eylül 1921′de zaferimizle sonuçlanmıştır. Sakarya Zaferi’nin hemen ardından,

14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri olarak Büyük Millet Meclisi Başkanlığına savaş cephesinden telgrafla şu önergeyi göndermişlerdir: 

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.” 

Bu önerge üzerine 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’nce Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir. 

Gazilik, bir milletin en çok saygı duyması gereken ünvanlardan birisidir. Gazi, Millet ve Vatan için yapılan savaşlara katılan, gerektiğinde ölümü göze alıp Şehitlik Yüce Mertebesine ulaşmakta tereddüt etmeyendir. 

5 Ocak Gazetesi 

Geçtiğimiz hafta içerisinde, Gazetemizin iki faaliyeti oldu. Bu faaliyetlerin her ikisine de katılma fırsatım oldu. Daha önceki bu tür faaliyetlere katılma imkânım her zaman olamıyordu. Diyebilirim ki, bu iki faaliyete de iyi ki katılma fırsatı yaratıp katılmışım. Önce, Gazetemizin yeni dönemi için HAYIRLI OLSUN faaliyeti oldu. Bir araya gelme fırsatı bulduğum gazete yönetici ve köşe yazarı arkadaşlarımla beraber olmaktan mutluluğumu belirtmeliyim. 

İkinci faaliyet ise, Haziranda göreve başlayan Adana Valimiz ile yaptığımız Kahvaltılı Sohbet idi. Gerçekten benim için yararlı ve bilgilendirici bir birliktelik olduğunu söyleyebilirim. Vali Bey’in Adana ile ilgili görüş, düşünce, gözlem ve planlarını ilk ağızdan öğrenme fırsatımız oldu. 

Her iki birliktelik için emeği geçen arkadaşlara kamuoyu önünde teşekkürlerimi iletirim. Kolay değil, gerçekten, 22 yıl istikrarlı bir şekilde yerel gazete çıkarmak. 5 Ocak Gazetesi bunu başaran Adana gazetelerimizden biridir. Nice başarılı yıllara diyorum. 

1993 yılından beri Adana Basın Camiasının FAHRİ OLARAK içerisinde bulunuyorum. Yerel Gazete, Televizyon, Radyo gibi Basın unsurlarını yaşatabilmenin ne kadar zor olduğunu yakından biliyorum. Bu nedenle, Yerel Basın’ın ayakta kalması için mutlaka gerekli yerlerden USULÜNE UYGUN olarak desteklenmesini, teşvik edilmesini her fırsatta dile getirmek gerektiğini savunuyorum. Çünkü, Yerel Basın, o mahallin gözü, kulağı görevini görmektedir, GÖRMELİDİR. 

Bir Kitap.. 

Gaziler Günü deyince, bir Gazimizin yaşadığı savaş anıları ile ilgili olarak yazdığı kitabı anmadan geçemezdim. Uzun yıllar Muharip Gaziler Derneği Başkanlığı yapmış olan Emekli Binbaşı Tamer UMAN Komutan, Kıbrıs Barıs Harekatı’nın en başından başlayarak içerisinde bulunmuş biri olarak yaşadıklarını kitaplaştırmış. Gerçekten, bir solukta okuduğum bu kitabın okunmasını tavsiye ederim. Kitabı bitirdikten sonra kendisine sadece şunu sordum: Bu anlattıklarınız gerçek mi? Verdiği cevap şu oldu: “Eksiği var, fazlası yok”. Yirmili yaşların başında bir Teğmen olarak o yaşananların gerçek olması müthiş bir şey. Aramızda dolaşan kahramanlarımızı tanımalıyız, tanımak ve tanıtmak zorundayız. Çünkü, Gaziliği ve Şehitliği göze alacak insanlara her zaman ihtiyaç duyabiliriz. Vatan ve Millet kavramları, ancak, kahramanların omzunda kalıcı ve şerefli olur.

 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

135 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi