RAHİM CAVADBEYLİ MAHKEME KARARI İLE SERBEST

Rahim Cavadbeyli mahkeme kararı ile serbest

Hakan PAKSOY

Ülkemizde mülteci olarak bulunan Tebrizli değerli Türkçü Rahim Cavadbeyli, sorgusuz sualsiz altı ay gözaltında tutulduktan, Adana 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kararıyla bugün serbest bırakıldı; hürriyetine kavuştu.

BM güvencesi altında mülteciler statüsüne sahip olan Cavadbeyli’nin hiçbir sebep gösterilmeden 02.08.2018 tarihinde Ankara’da aniden gözaltına alınması şaşkınlıkla karşılandı.

Ankara’da Çankaya Polis karakolunda 4 gün bekletildikten sonra, İran’a iade edilmek üzere Van Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Burada 4 ay kaldıktan sonra Adana Geri Gönderme Merkezi’ne nakledildi.

Bu arada hukuk mücadelesini başlatan Cavadbeyli, Anayasa Mahkemesi’nin “Mülteciler geldikleri ülkelere gönderilemez” kararına rağmen serbest bırakılmadı. Cavadbeyli’nin maruz kaldığı bu muameleyi, binlerce Tebrizli Türk yürüyüşler düzenledi.  “Azerbaycan var olsun, Rahim Cavadbeyli azad olsun” sloganlarıyla dileklerini haykırdılar.

Sorun sosyal medyada gündem oldu, TBMM’ne taşındı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Grup toplantısında konuştu, birçok partili milletvekili Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmalarla haksızlığı protesto ederek Cavadbeyli’nin özgürlüğüne kavuşmasını istedi. Yeniçağ gazetesi ve köşe yazarları gözaltının hukuk dışı olduğunu vurguladı. STK temsilcileri ve İYİ Parti milletvekilleri Van’a ve Adana’ya giderek, Cavadbeyli’yi yerinde ziyaret edip şartların ne kadar ağır olduğunu gördü.

İran Türklerinin insan hakları savunucularından Cavadbeyli, Fars faşizminin baskılarına dayanamayıp,  gittiği Azerbaycan’da 8 yıl, Gürcistan’da 2 yıl kaldıktan sora 4 yıl önce de Türkiye’ye gelmişti. 15 yıldır yurdundan yuvasından uzak kalan Cavadbeyli’nin çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış makalelerinin yanında İran ve Türk tarihiyle ilgili kitapları da var. Cavadbeyli, tarih, kültür ve Türkçülük konularında yoğun araştırmalar yapıyordu. Gazi Üniversitesinde uluslararası ilişkiler dalında yüksek lisans yapmakta iken gözaltına alınmıştı.

Adana 2. Sulh Ceza Mahkemesi kararı Türk Milliyetçiliği camiasını sevinçle karşılandı.

BAK POSTACI GELİYOR-XXXV
Çarşamba, 05 Ocak 2022