TÜRKMENELİ’NİN KADERİ

TÜRKMENELİ’NİN KADERİ
 
Ali BADEMCİ
 
 
Irak ve Suriye Türkler’in Ortadoğu’da ilk yerleşim bölgeleridir;  Abbasî ordusunda evvela Fergana’nın Karluk ve Kıpçakları, sonradan da  Selçukîler ile anavatanını boşaltırcasına  Oğuz akını  8. yüzyıl ortalarına kadar  inmektedir! Demek ki Türkler bu bölgede 1300 seneden beri; 1918’e kadar devlet anlamında teşkilatlı ve kuvvetli bir varlık göstermişlerdir! Akdeniz’den  yukarı Mezopotamya, buradan  Orta ve Batı İran tarikiyle Azerbaycan’a yarım hilâl şeklindeki  “Bayat “ adlandırımlı bölgede Türkmen ağırlığının  mührüdür!
 
Çağ değiştiren Fatih Sultan Mehmed ahfadına  “Fırat’ın doğusuna  geçmeyin” dermiş; bunu bir vasiyet olarak yorumlayan tarihçiler de vardır. Elbette zamanın Doğu-Güneydoğu-Irak-Suriye  Türkmen yapısı ile oynanmaması istenmiştir! O sebeble  Cihan Sultanı’nın  Akkoyunlu Uzun Hasan’ın  üzerine gidişi şaka gibidir! Sanıyorum bu önemli sırrın gerçek sırrı Dede Yıldırım Bayazıd’dır; çünkü o bir yandan Anadolu Türkmen Beyliklerini toparlarken, bu beyliklerle çok ilgisi olmayan Karakoyunlu ve Akkoyunlu’lara şafkatle yaklaşmıştır. Doğu Anadolu Türkmen Beyleri Türkistan’dan  gelen  ve Selçukîler sonrası dönemde Anadolu’da birlik sağlanamazsa  devlet kurucu özellikleriyle artçı  ve büyük bir Oğuz  dalgasıydı; ki buna  Karamaniler’i de  ilâve etmek gereklidir.
 
Mısır’da Abbasî cenazesini ortadan kaldıran   Yavuz  Selim’in mevtayı Konya’da Karamaniler’e emanet ettiği önemli bir tarihi ayrıntıdır! Dolayısiyle asırlarca  İslâm’ın kaderini elinde  bulunduran Abbasî Hanedanı’na İç Anadolu mezar olmuş ve burada kaybolmuştur! Selçukiler’in aksine  Osmanlı’nın  küsurat  Araplar veya Arap sanılanlarla iş tutması  I.Cihan Savaşı’nda hazin sonucu  ortaya koymuştur!
 
İslâmcı Türk aydınları Osmanlı’nın dağılmasını üç beş kişiye  bağlamakla,   samimiyet  sözkonusu ise aşırı şüpheci davranıyor; değilse  çelişen görüşlerle zehir saçıyor ve  fikir hayatımızı yanıltıyorlar! İnanılmak istenmiyor ki Büyük Savaş Osmanlı’nın  paylaşımı üzerine kurgulanmıştı ve öyle de oldu! Lâkin birçok şey düşünüldüğü gibi olmadı! II. Abdülhamid için 33 yılda bir karış toprak kaybedilmedi görüşü doğru değildir; çünkü Avrupa istikametinde  nefes alacak  kılcal borular bile ortadan  kaldırılmış, sadece Trakya’da bir pencere  bırakılmıştı! 1. Cihan Savaşı  galiplerin tasarladığı gibi olmadı; çünkü Alman ve Rus İmparatorlukları daha evvel çöktü; Türkler  Çanakkale-Kutu’lamere-Sarıkamış’da destan yazdılar!  Irak Cephesi’nde  1916 Amare bozgunundan sonra  İngilizler tüfek patlatmadı; 30 Ekim’de ordumuz  bütün ağırlıkları ile  Musul ve Kerkük’de bulunuyordu!
 
Mustafa Kemal  “Yıldırım Orduları”nı  bütün ağırlıkları ile  Kuzey Suriye’den  Antep ve Maraş’a doğru çekmişti; Kazım Karabekir Paşa Kafkas ve 3. Ordu bakiyyeleri ile  Doğu Anadolu’da Çin Seddi bir  duvar oluşturmuştu; işte bu minval üzere  Milli Mücadele başarılı oldu ve sömürgecilerin  dış hesapları tutmadı! Netice olarak  Türk’e yar olmayan Araplar onlara da olmadı ve  kalmışsa Peygamber soyu tasfiye edilerek  yerine Bedevi-Suudlar ikame edildi! Suriye ile İngilizler arasında gizli ve içten içe  bir bölüşüm rekabeti vardı; Türkler Fransızları iyi tanıdığı için   birçok hususu  üstünkörü geçerek onlarla  savaş sonrası Ankara İtilâfnamesi’ni imzaladılar! Türkiye  bu bölgede  en azından Fransızlar’ın  Türk bürokratlarla çalışmak zorunda kalınacağını biliyordu; o sebeble  Fransa’da okumuş çoğu zaman eşi Fransız olan devairin her zaman Mustafa Kemal’e karşı yüzü açık oldu; Arap oldukları sanılan “Berakât”  âilesinin hikâyesi budur!
 
Irak’da Türk gücü tam bir oldu bitti  ile karşı karşıyaydı; fakat İngilizler ile yapıla Ankara Antlaşması ve bunun üzerine bina edilen Lozan  bile meseleyi çözemedi! Türkiye Musul ve Kerkük’den  Irak Cumhuriyeti lehine  çekilmeyi kabul etmişti ki, yine  ileriye dönük güvence, geçmiş yıllarda bölgeyi idare eden  Türk asker ve sivil bürokratlardı! Osmanlı “Musevi Müridi” dede  Barzani’yi asmıştı; fakat dedenin  torunlarına “Türkler’e ilişmeyin” diye vasiyeti olduğu söylenir! İngilizler görüşmelerle  Musul ve Kerkük meselesini çözemeyince   Anadolu Berizan’ı  “Şeyh Sait” olayını tezgâhladılar! Bugünkü  senaryo işte onun devamıdır; Irak, Türkiye ve hatta Suriye’de bile! O sebeble  bölge ayrılıkçılığını hiçbir şekilde bölünmüş olarak görmeyin! İkisi, hatta İran’ı düşünürseniz üçü de  çobanı aynı olan sürüdür! Var olasın Amerika!
 
Özellikle manda idaresinden sonra Irak’da  Kürtler  Sovyet desteği  ile kudurdular ve  “Soğuk Savaş” boyunca   sosyalizme oynadılar; fakat Irak  idaresi  “Baas Sosyalizmi”ne yatınca adamlar yeniden  İngiliz  patentli  ABD taraftarı oldular  ve bu himaye  Irak’ın  işgali ile  hızla tırmandı! Kabul etmek lâzım ki  bütün ihanetlere rağmen Türkiye Irak’daki Kürtçülüğe fazla müdahil olmadı, o sebeble Süleymaniye ve Erbil gibi Türk ana merkezleri göz göre göre önce işgal sonra da Kürtleştirildi! Türkiye Saddam’a karşı  Kürtler’e kapı açtı ve onları  Halepçe benzeri bir soykırımdan kurtardı! ABD’ın ısrarı ile  Türkiye  neredeyse asırlık Irak politikasını revize etti, kırmızı çizgilerden imtina etti, askerin başına çuval işini görmemezlikten geldi;  Barzaniler’i  devlet başkanı gibi karşılamaya başladı! Ve işte bugünkü duruma böyle geldik!
 
80 yıldan beri “Kerkük Türktür Türk kalacaktır” diye bağırdık, nümayişler yaptık! Şimdi de  bağırıyoruz, herkes soruyor “Acaba  birşey olur mu?” diye! Ufuksuz ve ilimsiz âlimlerimiz Özal’ın “Kerkük’e girelim mi?” sorusuna karşılık, ”Olmaz olmaz asla olmaz, Yurtta Sulh Cihanda Sulh, diyelim ki girdiniz  nerede duracaksınız, trenin son durağı nere?” dediler.  Size bir şey diyeyim mi “Cehennemin dibinde dursun!” İnşallah devletimizin yine böyle akıl fukarası  danışmanları olmaz!  Türkiye en az Suriye kadar Irak’a girmelidir; ne diyorlardı; “Dünya savaşı çıkar! “ Fakat çıkmadı! Üstelik uluslararası anlaşmalar var; Irak’ın siyasi yapısı bozulursa   Türkiye tıpkı Kıbrıs gibi “garantör” durumdadır.
 
Allah devletimize güç versin!
 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

95 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi