ERCİŞ ALPARSLAN TÜRKEŞ İLKÖĞRETİM OKULU'NUN HİKAYESİ.!....

Gültekin Çavuşoğlu

Bugüne kadar okul hakkında sosyal medyada ve basında çok sorulara muhatap olmama rağmen mecbur olmadıkca bir açıklamada bulunmamıstım merak eden arkadasların ısrarı üzerine yazmak mecburiyetinde kaldım hakkınızı helal edin.

“Çocukluğumdan beri memleketim Erciş’e imkanlar el verirse bir okul yapmayı arzu ediyordum.1995 yılı Milletvekili seçimlerinde Erciş halkının büyük arzu ve baskıları sonucunda MHP Van 1.sıra milletvekili adayı olmuştum,partili partisiz her partiden,sağ olsunlar halkın büyük teveccühüne mazhar olmuştuk.

 Bundan rahatsız olan siyasi partiler,gücümüzü kırmak için,halka haklısınız Gültekin bey iyide,MHP nin %10 barajını aşması mümkün değil vereceğiniz oylar boşa gidecek propagandasını yapmaya başladılar,hatta ev ev bildiri dağıtmaya başladılar, bir türlü gücümüzü kıramıyorlar,bu sefer ANAP ve DYP büyük vaatler de bulunmaya başladılar, Fabrikalar yapacağız,kadrolar vereceğiz gibi vaadlerde bulunuyor,BDP terörün yoğun olduğu o dönemde halkı tehdit ediyor..Bende bu baskıları kırmak için Erciş Radyo’da canlı yayında,Erciş halkına bunların yalan ve baskılarına inanmayın,size Fabrika yapacağım dersem yalan söylemiş olurum,huzurlarınızda kazansam da, kaybetsem de Allah nasip ederse Erciş’e bir okul ve bir cami yaptıracağıma,size söz veriyorum dedim.5 Haziran 1995 seçim sandıkları açıldığında, Erciş halkı beni mahçup etmemişti MHP olarak %30 civarında oy almış 1.parti olarak çıkmıştık.

Bu oy oranı sadece Doğu ve Güneydoğuda değil,Tüm Türkiye de MHP nin almış olduğu en yüksek oy oranıydı,Burada değinmeden geçemiyceğim, Erciş halkına minnet ve şükran borçluyum,sadece 1995 seçimleri değil,1977 de MHP Belediye başkan adaylığım da ve yine 1987 MÇP Van Milletvekili adaylığımda da çok büyük destek vermişti.1987 Milletvekili Seçimleri de MÇP açısından bir rekordur. Şöyle ki 12 Eylül sonrası Milliyetçi Hareketin ilk seçim sınavı 1987 Milletvekili seçimleridir.O seçim dede Tüm Türkiye de,bütün iller 5.Haziran 1977 seçimlerini baz aldığımızda,hiçbir il,oy artışını bir tarafa bırakın mevcut oylarını bile muhafaza edememişlerdi(Oylarını muhafaza eden Bitlis,Edirne ve Kocaeli hariç,o illerinde oy miktarı 1000 civarindaydı) Van ise 1977 e göre 1987 seçimlerinde % 250 artış yaparak 7777 oy almıştı..Kısacası Erciş halkı 30 yıl her türlü baskının yapıldiği, menfaatin, rantın havalarda uçuştuğu dönemde, prim vermemiş hep beni desteklemişlerdi,benim yüzümden siyasi iktidarlaca, yıllarca çocukları işe giremedi,mahalle ve köylerine iktidarlarca hizmet gitmedi,mağdur edildiler, cezalandırıldılar böylesine kadirşinas fedakar halkada benim vermiş olduğum okul sözünü yerine getirmem gerkiyordu.

Allah yalanı sevmez o günlerde okul yaptıracak kadar imkanım da yoktu..Allah büyük dedim, kimseden bir kuruş yardım almadan(hatta bir seramik firması çok israr etmelerine ragmen, seramikler bizim hediyemiz olsun tekliflerini de kabul etmedim)1997 yılında temelini attığımız okulu bir yıl gibi kısa sürede 1998 yılında hizmete hazır duruma getirdim.Bu okula Başbuğ’umuzun ismi yakışır kararını verdim tabelayı hazırlattım.Tabi ben kendimden o kadar eminimki isim konusunda bir sıkıntı olmaz diye okulun açılış gününü bile ilan ettim.Bana bir haber geldi,O isimde fazla ısrar etmeseler daha iyi olur,burası hassas bölge,kendi ismini,Baba veya Dedesinin ismini koysa daha iyi olur deyince ..! kan beynime vurdu.Haber gönderdim... Unutmasınlar dedim bu gün Alparslan Türkeş ismine tahammül etmeyenler,yarında Türk bayrağına tahammül etmezler,!.... Eğer o isim olmayacaksa aksi durumda dozeri dayar yaptığım gibi yıkarım dedim..! sonuçta beni Van Valiliğine davet ettiler protokol yaparak talebim kabul edildi..İnternette,açılış Videosunda izleneceği gibi Devlet erkanının da katıldığı güzel bir açılış töreni yaptık..Yeri gelmişken o mutlu günde,çok üzülmeme sebep olan davetiyeler konusuna da değinmek istiyorum,Bütün siyasi parti Genel başkanları ve TBBM Meclis Başkanı da davetliydi,hepsi tebrik telgrafı gönderirken MHP Genel Baskanı Devlet Bahçeli davetimize icabet etmediği gibi bir telgraf çekme zahmetindede de bulunmamıştı..!

Açılışta siyasi parti Genel başkanlarının telgrafları okununca,utancımdan onlara ve misafirlere karşı mahçup olmamak için Erciş MHP ilçe Başkanımız Aydın Deniz beyden rica ettim, Devlet Bahçeli adına bir tebrik telgrafı yaz,gelmiş gibi okutalım dedim ve öyle yaptık..!

Ankara’da davetiyeler dağıtılırken Tuğrul beye de davetiyesini iletmek için uğramıştım ,o sıralar partiden ayrılacak gibi söylentilerden rahatsız olduğumdan,belki bölünmenin önüne geçerim düşüncesiyle ,okulun açılışını vesile eder Bahçeli ve Tuğrul beyi aynı uçakla Van’a götürür aradaki buzları eritir, belki bir hayıra vesile olurum diye düşünmüştüm maalesef Tuğrul bey de gelmedi..! Tebrik telgrafı göndermekle yetindiler.Hayırlısı olsun dedim geçtim.

1999 yılında iktidarın güçlü ortağıydık,Koray Aydın genel sekreter,yanılmıyorsam milletvekilimiz Prof. Abdurrahman Küçük beyde Meclis te MEB komisyon başkanıydı ikisiyle de ayrı ayrı konuştum,bazı öğretmen açığımız var bu konuda yardımcı olmalarını rica ettim maalesef gerekli desteği göremedim.Benim amacım O büyük insanın adını taşıyan okul, adına layık, okullar arasında bilgi yarışmasında ve eğitimde hep önde olsun istiyordum olmadı..Hatta çocuklar için özel bir mehter takımı kurmayı bile düşünüyordum oda olmadı..!
Yaklaşık 15 yıl önceydi,Ankara’da Sayıştay daire başkanı Ecişli çok değerli kardeşimiz Cavit Erdogan bey beni aradı,Çankaya da Cumhurbaşkanlığının,Türkiye de okul yaptıranlar için büyük bir töreni var sen gelmeyecekmisin deyince,haberim yok beni davet etmediler deyince,hemen Cumhurbaşkanlığının Genelsekreterliğini arıyor,ve isyan ediyor...!
Arkadaşımızın girişimiyle Sonuçta beni aradılar ,her kese özel davetiyeler gönderirken,bana da faxla bir fotokopi davetiyesi geldi,buna da şükür dedim,ya gelmeseydi..!.Plakete meraklı olduğumdan değil,ileride okulun başına isim yönünden bir iş gelirse,hiç olmazsa Cumhurbaşkanının vereceği plaketle,okulu sağlama alırım diye kendimizi zoraki davet ettirdik..!

Çankaya da merhum Demirel Cumhurbaşkanı,Misafirlerden merhum Kamuran İnanlar,Turgut Yılmazlar vs tanıdık simalar törende Demirel in her plaket takdiminde fotoğraflar çekiliyor..Neyse uzatmayalım zorlamayla Plaketimizi aldık..!Aradan birkaç ay sonra Fethiye den hayırsever bir iş adamı beni aradı,Gültekin bey sizinde bulunduğunuz törende bende Demirel den plaket alırken fotoğraf çektirmistim o benim için çok önemli ,rica etsem Çankaya köşkünden alırmısın,olur dedim Çankaya’ya gittim,Flim dairesine girdim buyurun bakın o fotoğrafı alın dediler,bende yüzlerce fotoğrafları tek tek kontrol ettim Fethiye li iş adamının fotoğrafını buldum herkesin Fotoğrafı var sanki özel talimat almışlar gibi benim törendeki fotoğraf yok(Allah’ta bilir ki hiç umurum da değil) sanki bir yerlerden talimat gelmiş gibi beni es geçmişler.!Aradan bir kaç ay sonra Cumhurbaşkanlığınca Türkiye genelinde okul yaptıranlar için hazırlanan büyük katalog ta, yine okul ve benim ismim yok..!
Canları sağ olsun ben her şeyin farkındayım.!Bütün mesele o büyük insana olan düşmanlık ve kıskançlık.!!.Zaten merhum Demirel'in beni törende süzmesinin farkındaydım. Türkiye’de Başbuğ’umuz hariç bu güne kadar gelmiş geçmiş tüm siyasi liderler dahil adına ,seveni tarafından yapılan tek bir eser ve okul yoktur…!! Kıskançlığı birazda buna bağladım.
Aradan yıllar geçti 7 Haziran 2015 milletvekili seçaõimlerinde Van MHP adayıyım yıllanın, çiyanın kol gezdiği,çok puslu bir ortamda, halkın üzerinde korkunç bir baskı ve tehdit altında yoğun seçim çalışmalarına devam ediyorum,bir haber aldım bölücüler okulun varlığından son dereceĺk rahatsızlar,mahalle muhtarını ikna edip,müracaat et deki mahalleli bu isimden rahatsız(gerçekte okul Erciş halkının ve mahallelilerin gururu, ya tutarsa diye düşünüyorlar) Bende bunu haber alınca özellikle 7 Haziran seçimlerinde özellikle oyumu Alpaslan Türkeş ilkokulunda kullandım ve bunu sosyal medyada paylaştım..mesajım hodri meydan...!

7 Haziran seçimlerinde yapılan kamuoyu araştırmalarında geçmiş dönemdeki seçimler gibi yine rekor oy alacak durumdaydık,muhaliflerimiz bile yazılı ve görsel medyada bize banko bir şans veriyorlardı halka öylesine bir baskı ve zulüm yapıldı ki ev ev tehdit ettiler zaten belediyeleri % 90 ı Hdp li bütün çalışanlarını milis olarak kullandılar, yetmedi Seçim günü Kuzey Irak ve Suriye den yandaşlarını bile hem destek amaçlı hemde zaferlerini kutlamak amacıyla sandık başlarına yığdılar sonuç 7 Hdp 1 Akp ,halbuki secim öncesi 4 Hdp 4 Akp milletvekili vardı.Sözün kısası açık oy gizli tasnif yapıldı..!
5 ay sonra bayrak yere düşmemesi için bile bile lades dedim.1 Kasım seçimlerinde tekrar aday oldum.! Seçim günü 1 Kasım dada 7 Haziranda olduğu gibi yine oyumu Başbuğumuzun adını taşıyan okula kullanmaya karar verdim.Sabah oyumu kullanmak için okulun bulunduğu yere gittiğimde,eyvah okulum yok,acaba ben yanlış bir yere mi geldim,üzerimde gök kubbe dönmeye başladı titremeye başladım,okul buharlaşmış yok..!Okul nerede derken yeğenim acı haberi verdi abi okulu 3 gün önce yıktılar.. sen seçim çalışmalarında idin, üzülmeyesin diye söylemedik.Tarifi mümkün olmayan bir üzüntüye gark oldum..Kendi kendime hiç olmazsa ahde vefa gereği okulu yapana bir haber vermeleri gerekmezmiydi diye okul müdürüne isyan ettim. Okulun yıkılışını Dostlar üzülmesin,düşmanlar sevinmesin diye hep gizli tuttum..! Başbuğ’umuzun damadı Merhum Hamit Homriş beyin cenazesine katılmıştım,oğluna taziyelerimi iletince,abi Başbuğumuzun okulu nasıl deyince,ağzımdan kaçırdım maalesef o güzelim okul yıkıldı.!.
Babasının tabutunu göstererek abi emin ol babamın ölümünden daha acı geldi dedi,daha da üzüldüm..

Sabırla yeni okulun yapılmasını bekledim..Okul müdürüyle yaptığım görüşmede son dönemde öğrenci sayısı çok artı,yeterli olmuyordu deyince rahatladım..!

Yine sabırla yaşadığım olayları düşününce okulun açılışını bekledim ya isim verilmezse endişesiyle bekliyorum..15 gün önce mutlu sona ulaştık.

T.C Devleti var olsun…!
Önemli olan okulun fiziki yapısından ziyade O büyük insanın isminin yaşamasıydı…

Hayırlı olsun.
.....................

Belki Cami sözünüz ne oldu sorusuda akla gelebilir,müsaadenizle o konuya da değineyim 
Camiyi yapamadım,sebebine gelince o yıllar Diyanet İşleri Başkanlığı,her dileyen istediği yerde cami yapamaz kararından sonra,bende Erciş'te 5 camii projesi hazırlayarak Erciş’in değişik mahallerinde Camilerin yapımında fahri olarak,hem proje sorumlusu hemde uygulayıcısı olarak görev aldım.
............ 
1950 den günümüze 1998 ve 2017 üç nesil okul birada....

 

 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

22 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi