SADIK ÖDEMİŞ          

            24.04.1933 tarihinde Çankırı ili Esentepe Mahallesinde (eski adıyla Boyalıca Köyü)  dünyaya geldi.  Altı çocuktan en büyükleriydi. İlkokul eğitimini köyündeki 3 sınıflı ilkokulda okuyarak 1942 de yapılan imtahanla iyi derece ile mezun olmuş ve  diplomasını  almıştır. Okumaya hevesli olması dolayısıyla okuluna devam etmek istemiş ancak ailesinin çobanlık yapmasını istemesi üzerine köyden kaçarak Hasanoğlan Köy Enstitüsü bahçesinde yatıp kalkmaya başlamış ve okul müdürünün dikkatini çekmesiyle burada tahsil hayatına başlamıştır. 

Hem okuyup hem de terzilik, garsonluk ve tabelacılık gibi işlerde çalışarak hayatını idame ettirmeye çalışmıştır. Köy enstitülerinin kapanarak  İlköğretmen okulu olmasıyla eğitimine burada devam etmiş ve 1956 yılında ilk Öğretmen Diplomasını alarak  İlkokul öğretmenliği yapmaya hak kazanmıştır. Bu okul mezunlarının Gazi Eğitim Enstitüsüne devam etmesinin sağlanması üzerine  Edebiyat Bölümüne 1956 yılında devam ederek 1958 yılında iyi derece ile mezun olmuştur. Bu arada sınavlar devam ederken memleketinde görüp beğendiği Şükran Ödemiş (İmal)  ile hayatını birleştirmiş ve Van İlinin Özalp ilçesine İlkokul Öğretmeni olarak atanmıştır. Ortaokul öğretmenliği sınavını verip Edebiyat öğretmenliği yapmaya hak kazanınca memleketi Çankırı iline tayin olmuş ve askerlik dönemine kadar burada görev yapmıştır.Bu arada Ankara Hukuk Fakültesini kazanmış ve öğretmenlik görevinin yanı sıra hukuk okumaya devam etmiş ancak aile hayatı ve öğretmenlik ağır basınca Hukuk Fakültesini 3. Sınıfta bırakmak zorunda kalmıştır. Askerliğine Tuzla Piyade okulu 71. Dönem yedek subay olarak 1964 yılında başlamış ve Yedek Subay Kursunu pekiyi dereceyle vererek 1965 yılında Artvin İli Özalp İlçesinde Askerliğine devam etmiştir.     Askerliğinin bitiminde Adana İli Endüstri Meslek Lisesine Edebiyat öğretmeni olarak atanmıştır. Öğretmenliğinin yanında Müdür Yardımcılığı görevini de yapmış ve zaten yüreğinde daima taşıdığı Türk Milliyetçiliğini ve Atatürkçülüğü öğrencilerine de öğretmeye çalışmıştır.

            1975 yılında Şanlıurfa İline İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmış ve 1978 yılına kadar burada başarıyla görev yapmıştır. Hükümet değişimi ile görevden alınarak Çankırı’ ya tayin edilmiş ve Çankırı Lisesine Edebiyat öğretmeni olarak atanmışsa da zamanın okul müdürünün “hangi etnik gruba dahil olduğunun bilinmediği “  gerekçesiyle göreve başlatılmayarak kendi memleketinden Ankara Tuzlu Çayır Ortaokuluna tayin yaptırılmıştır. 1980 öncesi tekrar Çankırı Lisesine  ataması yapılarak bu defa göreve başlatılmış ve 1982 yılında emekli olana kadar burada görev yapmıştır. Adana’ da başlayan rahatsızlığı ilerleyerek devam etmiş ve yapılan tedaviler yeterli gelmemiş, hastalık ve vefasızlık daha da kötüleşmesine sebep olmuş ve 03.01.1988 tarihinde arkada onu seven ailesi ve dostlarını bırakarak ebediyete intikal etmiştir.

            Aslında 4 çocuk babası olan ancak yetiştirdiği binlerce öğrencisine baba olmuş, onları yüksek mevkilere ulaştırmış bir Türk Milliyetçisi olarak daima kalbimizde yaşamaktadır. Onun bize öğrettiği ideallerden ödün vermeden ilkelerini devam ettirmekteyiz. Ruhun Şad olsun.

Not : Bize bu özgeçmişi nakleden Rahmetli Sadık Ödemiş Hocamızın kızı SERAP ÖDEMİŞ'e sonsuz teşekürlerimizi sunuyoruz.
  Adana Kültür Derneği Topluluğu

 

 

 
 

You have no rights to post comments

An itibariyle ziyaretci sayısı:

100 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi