Aziz Dostlar,

Bu bölümü hazırlarken oldukça etkilendim. Ne çok ağabeylerimizi, arkadaşlarımızı, kardeşlerimizi ebediyete uğurlamışız. İsimlerini hatırlamakta bile zorluk çektiğimiz bu aziz varlıkların ne yazık ki elimizde fotoğrafları bile yok. Oysa o insanların her biri kutsal bildiğimiz, uğrunda canımızı dahi esirgemediğimiz o ulu davanın kendi çaplarında temsilcileriydi. Onları unutulmaya terk etmek hiç birimizin hakkı olmadığını düşünüyorum. Bu sebeple bu sayfayı onlara ayırdım.

Hani, bilirsiniz 1970 öncesi yıllarda arkasına manzumeler yazılarak eşe dosta, sevgiliye gönderilen siyah beyaz resimler vardı. Mektupların içerisine konulur ya da elden verilirdi. Sevgiyi, aşkı, hasreti, sılayı, gurbeti, ölümü ifade eden kelimeler ve cümlelerden oluşurdu.

“Mektup yazdım satıra,

Ölüm gelmez hatıra,

Bir daha görüşmek nasip olmazsa,

Bu cansız hayalim kalsın hatıra.”

Evet kalan bu cansız hayalleri hatıralarıyla birlikte yaşatmak zorundayız. Onlar bizlere bırakılan miraslardır. Maddi olanların mülkiyeti tümüyle ailelerinde kalır. Ancak manevi olanların bir kısmı müşterektir, sahiplenmeliyiz.

Adana Kültür Derneği’nin herhangi bir döneminde bu Dernekte bir şekilde yer almış ve bu dünyadan göçmüş olanların yakınlarına, arkadaşlarına, dostlarına duyuruyoruz:

Albümlerde, sandıklarda, duvarlarda asılı duran resim, bilgi ve hatıralarını lütfen bize iletsinler, bizimle paylaşsınlar. Bu web sayfasında yayınlayacağız. İletişim adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Emin olunki bu sayfayı ziyaret etmek bu günün şartlarında mezarlıklara ulaşmaktan bin kere daha kolaydır. Onlar kabirlerinde sessiz ve huzur içinde, toprağın koynunda yatarken, kimbilir belkide dost ve arkadaşları, bu web sayfasını ziyaret ediyor olacaklardır. Karşılaştıkları o cansız hayalin önünde saygıyla eğileceklerdir. Müşterek hatıralarıyla yeniden canlanan o ruhlara tekrar tekrar dualar okunacaktır. Allah hepsine rahmet eylesin. Sağlıcakla kalın.

Oğuz Özkaya

1960  Yıllarında Adana’da Milliyetçi bir baba Ahmet Hilmi Özaydın ve ülkücü oğulları Ruhi, Mehmet ve Ali kardeşler Adana’da Türk Milliyetçiliğinin güç kazanmasında önemli roller üstlendiler. Her birinin farklı özgül ağırlığı vardı.

Derneğimizin üyesi değerli arkadaşımız Hasan Akkaya yakalandığı amansız hastalık akciğer sebebi ile bir aya yakın süre yoğun bakımda kaldıktan sonra bu gün rahmeti rahmana kavuşmuştur.

Derneğimizin üyesi değerli arkadaşımız Ali Deveci yakalndığı covid 19 hastalığı sebebi ile bir aya yakın bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra bu gün rahmeti rahmana kavuşmuştur. Cenazesi

Çetin, kısa süre önce beyin kanaması sonucu hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Bu gece tüm müdahalelere rağmen hayata tutunamayan Ali Alper Çetin tüm sevenlerini ve ailesini yasa boğarak aramızdan ayrıldı.

Ali Alper Çetin'in cenazesi 9 Şubat 2020 Pazar günü ikindi namazını müteakip Adana ili Ceyhan ilçesi Tatarlı Mahallesinde toprağa verilecektir.

Merhuma Allahtan rahmet geride kalan ailesine, yakınlarına, dost ve sevenlerine ve  tüm  üyelerimize başsağlığı diliyoruz.

ADANA KÜLTÜR DERNEĞİ MENSUPLARI

İletişim Tlf: 0505 777 84 85

YAVUZ ÖZKAYA

07.03.1955- 12.01.1979

12 OCAK 1979 CUMA GÜNÜ SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE GÖREVİNE GİTMEK ÜZERE EVİNDEN AYRILAN ÖĞRETMEN YAVUZ ÖZKAYA, KÜRTÇÜ, BÖLÜCÜ, KOMİNİSTLER TARAFINDAN  KALLEŞÇE TUZAK KURULUP ARKADAN SİNSİCE KURŞUNLANMAK SURETİYLE ŞEHİT EDİLMİŞTİR. ALLAH RAHMET EYLESİN.

YAVUZ ÖZKAYA’NIN BİYOGRAFİSİ

RECAİ AKALIN

AHMET ÇELEBİ

YAŞAR İNANÇ,

10.5.1932 Yılında Adana'da doğdu. Yaşıtları tahsil hayatlarını devam ettirirken o  çok küçük yaşta babasının yanında ticaret hayatına başladı. Büyük Saat civarında küçük bir dükkanda ticaret hayatını devam ettirirken dürüstlüğü, istikrarlı ve güvenirliği, iş yaptığı İstanbul esnafının dikkatini çekmiş Anadolu da  itimat edilir insan arayanlar Yaşar İnanc'ı bulmuştur.

AHMET TEVFİK PAMPAL

23 Ekim 1978 Pazartesi günü evinden çıkıp eşi ile birlikte okula giderken Kürtçü, bölücü 3 komünist militan tarafından çapraz ateşe tutularak şehit edildi. Eşinin kolları  arasında Hakkın rahmetine kavuşan Adana Endüstri Meslek Lisesi tarih öğretmeni Ülkü bir eski şube başkanı Tevfik Pampal’a Tanrıdan rahmet diliyoruz.

A.Tevfik Pampal, 1942 yılında Kadrili’nin Yusuf İzzetli Köyü’de doğdu.. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirince Adana Kız Lisesinde öğretmeliğe başladı daha sonra Adana Endüstri Meslek Lisesi atandı. Şehit edildiğinde 36 yaşında idi. Üç çocuğu yetim kaldı.

Mezarı  Osmaniye ili Kadirli ilçesi Yusuf İzzetın Köyü mezarlığındadır.

AHMET SERDAR TANRITANIR

Ahmet Sevgi  yazısında şöyle diyor:

“Hey gidi dünya hey! Bu topraklarda neler yaşandı, ne acılar çekildi... Ama maalesef hepsini çabucak unutuverdik. Televizyon ekranlarında ağzı kulağında "Bizi kırk yıl Komünizm geliyor diye korkuttular, hani geldi mi" nutukları atan nankörlere "Evet gelmedi ama ne pahasına, idealist bir nesil göğsünü siper ettiği için Komünizm giremedi bu topraklara" desek acaba bir şey anlayan olur mu? Heyhât!..”

Evet 40 Yıl önce bu  topraklar için şehit düşen  Ahmet Serdar Tanrıtanır’ı   Necati Özkaya anlatıyor:

BAKİ BALTACI

1954 Yılında doğdu. Aile Rize ’nin  Pazar ilçesinden göç ederek  Adana’ya gelip yerleşmişlerdi. Türkçüler Derneği kayıtlı üyelerindendi. Türk Milliyetçiliğini çocuk yaşlarda benimsemişti. Karadeniz’in hareketli dalgaları gibi ele avuca sığmaz bir karaktere sahipti.  Adana DSİ 6.Bölge Müdürlüğünde çalışıyordu. Aynı zamanda MHP İl Teşkilatı Gençlik Kollarında sekreterlik görevini yürütüyordu. 23.7.1980 Pazar günü sabahı evinden ayrılarak partiye giderken Kurtuluş Caddesi Kuru Köprü civarında Marksist-Bölücü militanlarca kurşunlanarak şehit edildi. Ruh şad mekanı cennet olsun.

SADIK ÖDEMİŞ

24.04.1933 tarihinde Çankırı ili Esentepe Mahallesinde (eski adıyla Boyalıca Köyü)  dünyaya geldi.  Altı çocuktan en büyükleriydi. İlkokul eğitimini köyündeki 3 sınıflı ilkokulda okuyarak 1942 de yapılan imtahanla iyi derece ile mezun olmuş ve  diplomasını  almıştır. Okumaya hevesli olması dolayısıyla okuluna devam etmek istemiş ancak ailesinin çobanlık yapmasını istemesi üzerine köyden kaçarak Hasanoğlan Köy Enstitüsü bahçesinde yatıp kalkmaya başlamış ve okul müdürünün dikkatini çekmesiyle burada tahsil hayatına başlamıştır.

FARUK AKKÜLLAH

1927 Yılında Senirkent'te doğan Akkülâh, 20 Ekim 1991 Yılında vefat etmiştir. AÜ İlahiyat Fakültesi mezunu olup Adana İmam-Hatip Lisesi Müdürlüğünden sonra 1969 Yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) adının, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'ye dönüştürüldüğü ünlü Adana Kongresi'nin hazırlayıcısıdır.

Akkülâh, milletvekili çıkaracak hale getirmiş olduğu Adana'da, yerini Alparslan Türkeş'e ikram etmiş ve seçilmesini sağlamıştır.

İSMET AKILLI

Hayat okulunu onun terzihanesinde okuduk. Bizim neslin Necdet Hoca'dan sonra en etkili kişisiydi. Onun terzihanesinde geçmişin ocakbaşı sohbetlerinden, daha güzel, daha faydalı geceler ve günler geçirdik. Alsan Pasajındaki o mütevazi mekandan ne deliler, ne veliler, ne ülkü erleri geçti. Bugün vatanın bir çok yerinde o mekandaki sohbetler, dostluklar yıllar geçmesine rağmen anlatılır. O güzel insan gülümseyerek, rahmetle anılır.

Süleyman GÖKBÜK

01.01.1948 yılında Adana ili Saimbeyli ilçesi Himmetli köyünde dünyaya geldi. İlkokul öğrenimini köyünde tamamladı. 1962 yılında Saimbeyli ilçesinde terzilik mesleğine başladı.

1965 yılında Terzilik mesleğinde Adana’da söz sahibi olan Haluk Kurtoğlu ila tanıştı ve Adana’da Haluk KURTOĞLU ile 1970 yılına kadar çalıştı.

AHMET SOFUOĞLU

ABDURRAHMAN ÇELİK

VASİYETİMDİR

'ÖLDÜĞÜM ve vatanımın topraklarına gömüldüğüm takdirde; vatanım, zorla, hileyle veya demokratik sayılan yollarla, her ne şekilde olursa olsun bağımsızlığını kaybederse, ülkem Avrupa Birliği'ne alınarak hakimiyetini paylaşmak zorunda bırakılırsa, vatanımın semalarında O'nun namusu sayılan al bayrağımın üzerinde, başka hakimiyetlerin sembolü olan bir başka bayrak dalgalanırsa ruhum bu azabı taşıyamaz.

NEŞET ERGEN

NURİ YILDIRIM DELİÇAY

1924 yılında Hatay-Dörtyol'un Çaylı köyünde doğdu. İlk ve orta okulu bitirdikten sonra liseyi okumak için Adana'ya gelmesine rağmen ekonomik imkansızlıklar nedeniyle tekrar köyüne dönmek zorunda kaldı. Yaşını büyüterek askere gitti. 44 aylık Vatan hizmetinden sonra toprak mahsulleri ofisine memur olarak girdi. TMO tarafından gönderildiği muhasebe kursunu başarıyla tamamlayıp döndükten sonra TMO Ekip ve Ajans şefliği görevlerini yürüttü. Daha sonra yedi buçuk yıl görev yaptığı ofisten ayrıldı ve Memurlar İstihlak Kooperatifini kurarak buranın müdürlüğünü yaptı.

BEDRİ HUCENT

(1924-1982)

Bedri Huçent  Türk Milliyetçiliği fikrine inanmış, bu uğurda mücadeleyi bir hayat tarzı olarak benimsemişti. Türkistan göçmeniydi. Esir Türklerin kurtuluşu için elinden gelen maddi, manevi her türlü imkanını harcadı. Adana ve çevresinde Türkistan milli hareketlerinin organizasyonunda ki faaliyetlerin  hepsinde bulundu.  Adana "Türkistanlılar Yardımlaşma Derneği"'nin kurucularındandı. Uzun yıllar derneğin başkanlığını da yaptı.

KEMALETTİN ÇAKMAK

MEHMET POYRAZ

Bekir SITKI KESKİN

(Namı diyar SITKI HOCAMIZ)

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi kanlı kavak köyünden gelen Bekir oğlu Arap Ali babası annesi Mirza Bey oğlu Ömer beyin kızı Ayşe Hatun bu anne babanın 8. Çocuğu 1944 yılı 20 Nisanında Osmaniye’nin Rızaiye mahallesinde doğdu.  Kendisinden önce doğan ağabeyi Mehmet ve ablaları Perihan ve Semiha’nın arasında doğan çocuklar ölür. Bunlardan sonra doğan Sıtkı Keskin’de ölmesin diye 7 kurban kesilmiştir Allah ta ömür vermiştir ve Sıtkı Bey yaşar. Kendisinden sonra Şevket, Zeki ve Bahattin isimli 3 kardeşi daha olur.