Anasayfa

Osmanlı’nın Son 40 Yılında Rumeli Türkleri ve Müslümanları

 M.Ali KALKAN

 Hasip Saygılı Bey Türk Milleti ordu- millet ya, ordu tarafında görev yapmış tarihçi, yazar bir güzel insan.

Daha önce 1905 Rus Devrimi ve Sultan Abdülhamit kitabını yazmıştı. Bu kitabının adı da Osmanlı'nın Son Kırk Yılına Rumeli Türkleri ve Müslümanları.

Arşiv kayıtlarından, muhtelif kaynaklardan yararlanılmış . Kitapta altı yüz ellinin üzerinde dip not var. Nasıl bir emek mahsülü düşünmek lazım.

Kitabın bir yerinde "Harp muhabiri olarak İstanbul'a gelen Fatih Kerimî tüm halkın "vatanlarını savunma" gayreti içinde olacağını ummaktaydı. Ancak hayal kırıklığına uğradığını yazacaktır." diyor.

Yazı şu;

"Sirkeci ve Babıâli caddeleri boyunca yürüyerek Meserret Oteli'ne giderken caddenin iki yanındaki sayısız kahvehanelerde o kadar çok insan oturmakta idi ki, hiç birinde ayak basacak yer yok. Kahvehanelerin içleri değil, önleri de dolu. Kaldırımlara iskemleler koyup oturmuşlar, adeta geçilemiyor. Hepsi de gayet sağlıklı, genç zinde Türkler, gayet düzgün giyinmişler. Hepsi de gayet mütekebiane oturuyorlar. İhtimal ki bugün bayramdır da onun için böyle oturuyorlar dedik. Lâkin her gün ve İstanbul'un her yerinde durumun böyle olduğunu gördük. Bunun sebebini sorduk:' Ne olacak efendim, elhamdülillah bizim muntazam askerimiz çoktur, eğer erzak yetiştirilirse onlar da iyi savaşabilir' dediler. Vakıa itiraz edecek söz bulamadık."

Fatih Kerimi Osnamlının sonlarına doğru sadece İstanbul'u gezmiş. Şimdi İstanbul ile beraber bütün ülkeyi gezseydi acaba ne yazardı? Ya da kahvehane yerine cafe, avm, sokak vs. falan mı koyardı acaba? Bizler için ne derdi?

Bir şehidimizin cebinden çıkan yazıda "Sizler dizileri ve Survivor'u izlerken bizler sizler için ve çocuklarınızın geleceği için geceleri sessizce şehit oluyorduk" diyordu ya.

Aklıma geldi işte.

Diğer yazılanlar Hasip Saygılı Bey'in kitabında. Allah ondan razı olsun.

Şehitlerimize, bu toprakları vatan yapanlara, atalarımıza, geçmişlerimize rahmetlerle.

 

You have no rights to post comments

******KİTAPLIĞIMIZA GELENLER******

ÜLKÜ OLCAY YAZDI
Ummana Dökülmeyi Bekleyen Aşk Yağmuru”
AHMET BİCAN ERCİLASUN
Dilin, düşüncenin, kitabın önünde hiçbir engel duramıyor. Ne virüs, ne salgın, ne rejim, ne de zulüm.
Hasan Kallimci
Beni ağlatan da “Aliş’imin Kaşları Kare” . Başlığına bakarak, türkünün malûm hikâyesini okuyacağınızı zannetmeyin.
GÜLSÜM KARACA YAZDI
Küllenmiş fikirleri bir kıvılcımla yeniden yakmak
GÜLSÜM KARACA YAZDI
Ve her şair biraz deliydi. Ve iyi ki Tanrı Delileri Yarattı’
BİR TÜRKÜNÜN HİKAYESİ
Nem Alacak Felek Benim Dr.Halil ATILGAN
HALİL ATILGAN YAZDI
TUTSAK KALEMLER M. Hayati ÖZKAYA DR. HALİL ATILGAN’IN UZUN SOLUKLU ÇALIŞMASI: BODRUM HÂKİMİ Muhsin DURUCAN “Bodrumlular erken biçer ekini Feleğe kurban mı gittin Bodrum Hâkimi. Nasıl astın Mefharet Hanım ipe de kendini Altın makasDevamını oku...
GÜLSÜM KARACA YAZDI
SAFAHAT MEHMET AKİF ERSOY Gülsüm KARACA yazdı... Yazıma yazarımızın kısa bir biyografisi ile başlamak isterim. Mehmet Âkif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında İstanbul’da, Fatih ilçesinin KaragümrükDevamını oku...
Zafer Saraç yazdı
Göç, tarih boyunca insanlığın kaderine yazılmış kaçınılmaz bir olgudur. Coğrafya kader olduğu kadar göç de yazgısı kolay değiştirilemeyen hayatiyetin devamlılığı için zorunlu bir seçenek olmuştur.Devamını oku...
GÜLSÜM KARACA YAZDI
Talat Ülker’in kaleme almış olduğu Dilaver Cebeci eseri kıymetli Cebeci’nin hayatını, sanatını ve eserlerini konu almaktadır. Girizgâhında Dilaver Cebeci’nin hayatı ve sosyal dünyası olmak üzereDevamını oku...
YENİ SAYI
Mehmet Akif Ersoy OKUYUNUZ
YASİN SARI YAZDI
Okurken, her ne kadar çetin bir mücâdeleyi ve bu uğurda yitip gidenleri anlatsa da, çok keyîf aldım

Bir Kitap Bir Yazı

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

55 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi