GÖK ARADIK TUĞLARA” ADLI KİTABI OKURKEN DÜŞÜNDÜKLERİM

Hasan KALLİMCİ
“Gök Aradık Tuğlara”, kapak resminde gördüğünüz gibi, Mehmet Ali KALKAN’ın şiir kitabı. Ötüken Neşriyat tarafından Mart 2014’te kitaplaştırılmış. Bu yazımda, bu kitabı okurken düşündüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum fakat önce –şairi ve şiirini biraz olsun tanıtmak için- bir şiirini –hatta ilk şiirini- okuyalım:

GÖK ARADIK TUĞLARA” ADLI KİTABI OKURKEN DÜŞÜNDÜKLERİM

GELDİĞİM YER BELLİDİR

Sevdalarımı güneşin, / yığdığı yerden gelirim.

Taşın içine ateşin, / Sığdığı yerden gelirim.

Ufuk bildim hudutları, / Diri tuttum umutları.

Mor dağların bulutları / Sağdığı yerden gelirim.

Dönüp de bir bak özüne, / Kir düşmezdi ak yüzüne.

Yaylaların gökyüzüne / Değdiği yerden gelirim.

Kurt balalı beşiklerin, / Milletine âşıkların,

Gökten kutlu ışıkların / Yağdığı yerden gelirim.

Bağlanmadım bağ üstüne, / Dağlar aştım dağ üstüne.

Tuğumun otağ üstüne / Doğduğu yerden gelirim.

Şol gölgeli koca kayın, / Göğsüyle oynardı ayın.

Göklere astığım yayın / Ağdığı yerden gelirim.

Kopunca kızılca savaş, / Taş üstüne kalmazdı taş.

Hanlarıma başlının baş / Eğdiği yerden gelirim.

Mehmet Ali Kalkan’ın şiiri bu, diğer şiirleri de böyle. Dedem Korkut 21. yüzyılda, sanki bir şairde yeniden can bulmuş gibi; sanki dolunaylı bir gecede Anadolu bozkırlarında, bir yörük çadırının önünde sohbete henüz başlamış gibi. Sayfalar boyunca Dedem Korkut’un nefesi ve kobuzunun sesi hep hissediliyor.

Kitabı okurken bazı mısraların altını, özellikle yeni söyleyişlerin altını çizmişim. İsterseniz bu şiiri bu açıdan gözden geçirelim: “Mor dağların bulutları sağması”, “Yaylaların gökyüzüne değmesi”, “Kurt balalı beşikler” “Gökten kutlu ışıkların yağması”, Gölgeli koca kayın ağacının, ay’ın göğsüyle oynaması”, “Yayın göklere asılması”, Hanlarıma başlının baş eğdiği yerler”...

Mehmet Ali Kalkan

Geçelim “Oğul” başlıklı ikinci şiire: Ben seçeyim, siz her mısranın üzerinde istediğiniz kadar düşünün. “Gündüzler güneşin tapulu mülkü”, “Bin kamıştan belki biri ney olur.”, “Bilene âlemler nokta kadardır.”, “Koy nefsini örs üstüne dövülsün / Dövülmezse vay ki sana vay oğul...”

Mehmet Ali Kalkan’ı da şiirini de bu kadar örnek ve söz tanıtmaya yeter. “Gök Aradık Tuğlara, bir şifalı pınardır” demek yeterli olacaktır. Gelelim kitabı okurken düşündüklerime:

*Merhum şairlerimiz Dilaver Cebeci, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Abdurrahim Karakoç ne iseler, Mehmet Ali Kalkan  da odur... Şiirleriyle merhum büyüklerine, “Kalemi elime aldım, nöbeti ben tutuyorum!” der gibidir.

*Bu eser, okunmalı ve okutulmalıdır. Kendimizin sahip olması ve çevremizdeki dostların edinmeleri için yayınevinden veya yakınınızdaki kitapçılar aracılığıyla toplu sipariş verilmelidir.

*Türk Ocakları, Ülkü Ocakları... gibi Türk Milliyetçiliğini fikir edinmiş nice dernek var. Bu derneklerde “Mehmet Ali Kalkan Şiirleri Okuma Günleri” tertip edilmelidir.

*Yukarıda belirtiğim dernekler tarafından Mehmet Ali Kalkan bey davet edilerek imza günleri tertip edilmeli; hatta şiirlerinin okunması programı imza günü ile birleştirilmelidir.

“Peki sen ne yaptın?” diye sorabilirsiniz?

Bir: Çevremde, Gök Aradık Tuğlara kitabından (17) adet satılmasını sağladım. İki; Bu tanıtım yazısını yazdım. Üç: Yaptığım teklifler bazı kardeşlerimiz tarafından benimsenir de siparişler verilir ve okuma günleri, imza günleri yurt sathında dalga dalga gerçekleşirse... diye düşünüyor, umutlanıyorum... Çünkü Büyük Türk Milleti’ne güveniyorum ve şairin dediği gibi hep, “Diri tuttum umutları”.