GÖK ARADIK TUĞLARA

MEHMET ALİ KALKAN'NIN  KISA ZAMANDA TÜKENEN "GÖK ARADIK TUĞLARA" ADLI ŞİİR KİTABININ 2 NCİ BASKISI, KİTAPCI RAFLARINDA YERİNİ ALDI. İLK KİTABI "GECEYE GÖZ EKLEDİM" ADIYLA YAYINLANMIŞTI.. ŞAİRİMİZ, BU İKİ KİTABINDA DA GELENEKSEL ŞİİR KALIPLARI İÇERSİNDE KÜLTÜRÜMÜZÜ İNCE İNCE İŞLİYEREK YUNUS EMREYİ, KARACAOĞLANI, DEDEKORKUTU GÜNÜMÜZE TAŞIDI. GAH BEY OLUP KILIÇ SALLADI, GAH BEYLERE YOLDAŞ OLUP NASİHAT EYLEDİ. GAH AŞIK OLUP KELEBEK KANATLARINDA GÜZELLİĞİ YAKALADI. VE TÜM BUNLARLA  ÖYLE BİR SOFRA DONATTI Kİ BU LEZZETLERİN TADINA BAKMADAN SAKIN HA, ÖLMEYİN! DER GİBİ. BU KİTAPLAR KÜTÜPHANENİZİN SÜSÜ OLSUN. GECEYE GÖZ EKLERKEN, TUĞLARIMIZI DİKECEK BİR GÖKYÜZÜ ARAMAYI SAKIN İHMAL ETMEYİN.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ADANA KÜLTÜR DERNEĞİ 

Lise ve üniversite yıllarında gücümüz elverdiğince kitap okumaya çalışırdık. Yavuz Bülent Bakiler Ağabey'in Hisar Yayınları'ndan çıkan Duvak, Yalnızlık ve Seninle kitaplarını almıştım diğerleri ile beraber. Mehmet Niyazi Özdemir Ağabey'in okuduğum ilk kitabı Bayram Hediyesi idi. Emine Işınsu Abla'nın yeri başkaydı, Ak Topraklar, Sancı , Çiçekler Büyür.. ve diğerleri. Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi vardı, Ayhan Tuğcugil yazmıştı, yıllar sonra bu ismin müstear olduğunu ve İskender Öksüz Ağabey'in yazdığını öğrenmiştim.
Bu güzel insanların bir neslin üzerinde, benim üzerimde hakları var.
Biri çıkıp yıllar önce "bu güzel insanlar senin kitabın hakkında bir şeyler yazacak, Garipkafkaslı desen verecek" deseydi inanmazdım.
Şiirin güzelliği bu..
Bu şiir kitabı yazıldıysa Abdürrahim Karakoç, Yetik Ozan, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Feyzi Halıcı, Bekir Sıtkı Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek, Necdet Sevinç, Ahmet Arvasi, Ahmet Kabaklı, Ergun Göze, Arif Nihat Asya, Göktürk Mehmet Uytun, üniversite yıllarında Adana Kültür Derneği ve Oğuz Özkaya, Mazlum Ümit, Hayati Baki, Coşkun Karakaya, Mehmet Başbuğ gibi daha adını sayamadığım bir çok gönül insanının sayesindedir. Allah onlardan razı olsun, emanetini bizden önce verenlere rahmet olsun, yaşayanlara Allah sağlıklı, uzun ömürler versin, yolumuzu ışıtmaya devam etsinler...  

Mehmet Ali Kalkan


İkinci baskısı olan kitabın arka kapağında bunlar yazıyor..

Gök aradık tuğlara, /Türk'ü yazdık çağlara,
Aşk atını dağlara, /Yıldırım'ca sürdük ya!

Üç ettik ayımızı, /Çok ettik sayımızı,
Asya'dan yayımızı, /Bismillah’la gerdik ya!

Güneş ardınca gittik, /Türk adını dirilttik,
Gün oldu dağ erittik, /Demire can verdik ya!

***
“Bu güne kadar, bir takım şiirleri -farklı zamanlarda- kırk defa okuduğum çok olmuştur. Ama bir şiir kitabının bütün şiirlerini, (hem de eksilmeyen, aksine çoğalan bir zevkle) arka arkaya üç defa okuduğumu bilmelisiniz. Mehmet Ali Kalkan’ın Gök Aradık Tuğlara isimli yeni şiir kitabından bahsediyorum.”
Yavuz Bülent Bâkiler

***
“Eşyanın maddi değerleri milletin metafiziğini artırır; milletin metafiziği de maddi değerlerini aynı yönde fişekler; yani birbirlerini tetikleyerek ikisi at başı gider. Mehmet Ali Kalkan’ın şiirinde bunların hepsi var. Yazdıkları, sanatkârca, son derece özenilmiş, emek verilmiş, derin bir kültürün ürünü.”
Mehmed Niyazi

***
“Mehmet Ali Kalkan, bugün sayıları bir elin parmakları kadar kalmış gerçek şairlerimizden biridir. O Yesi'de, Rey'de, Viyana ve Yemen'de ve illâ Anadolu'da yaşar, yaşadıklarını bize seslendirir.”
Emine Işınsu

***
“Mehmet Ali Kalkan, şiirleri gözlerime yaş getiren kalemlerden biri. Arif Nihat Asya ile Yetik Ozan arasında bir yerlerden kopup gelmiş bir Horasan ereni.”
İskender Öksüz

 

You have no rights to post comments

An itibariyle ziyaretci sayısı:

73 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi