"ATEŞİ YENİDEN YAKMAK" - Ali GEZGİNCİ

"ATEŞİ YENİDEN YAKMAK"

Ali GEZGİNCİ

Gözlerden kaçan fakat fikirleri zamanın ötesinde olan o kadar çok mütefekkirimiz var ki... Belki de bu meyanda yüzlerce isim sayabiliriz. Fakat, "Ateşi Yeniden Yakmak" romanı vasıtası ile yad edeceğimiz büyük Türk mütefekkiri -ismi sıkça zikredilse de sadece hikayeci yönüne hapsedilen- Ömer Seyfettin'den başkası değildir.

M. Hayati Özkaya tarafından kaleme alınan Ateşi Yeniden Yakmak adlı romanın ana teması, ilk bakışta, Ömer Seyfettin olarak görülse de aslında asıl işlenen konu fikirlerin edebiliğidir, diyebiliriz. Roman, Ömer Seyfettin biyografisi olmamakla birlikte onun döneminde de geçmemektedir. Mekan ise manidar bir şekilde taşradır.

Taşrada işlenen roman aynı zamanda, benim anladığım kadarıyla, yazarın yaşamından kırıntılar da barındırmaktadır. Bu izlenimi bende uyandıran ise, yazarın bir diğer kitabı olan "P.K. 546" adlı eseridir. Roman gayet naif bir şekilde kurgulanmış ve aşırıya kaçmayan bir ilişkiler ağını bünyesinde barındırmaktadır. Günlük hayatta insanın boğuşmak zorunda olduğu bıkmışlık, usanma gibi birçok duygu romanda sıkça işlenmektedir. Bunun yanı sıra da mücadele ve azmin doruk noktasına ulaştığı fikri dünyayı içinde barındırması ve karakterlerin iç dünyasında yaşanan çatışmaların iyi işlenmesi göze çarpan hususlardandır.

Romanın dilinin tamamen akıcı olduğunu söyleyemeyeceğim. Fakat yazarın sade bir üsluba sahip olduğunu söyleyebilirim. Eseri okumaya başladığımda, özellikle de, ilk bölümün biraz sıkıcı gelebileceğini söylemem gerekiyor. Bu sıkıcılığın ise uzun diyaloglara yer verilmesinden kaynaklandığı kanaatindeyim.

Kanaatime göre, romanın gayelerinden birisi de, daha önce de bahsettiğimiz üzere, sadece hikayeci yönüne hapsedilen Ömer Seyfettin'in fikri anlamda Türk düşünce dünyasına yapmış olduğu katkıların göz önünde bulundurulması gerektiğidir.

Ömer Seyfettin'in fikri görüşleri gerek kendi ağzından gerek neşretmiş olduğu yazılarından gerekte karakterlerin ağzından sıkça tekrarlanmaktadır. Bu bakımdan, eserin, üstlenmiş olduğu vazifeyi bihakkın yerine getirmiş olduğunu söyleyebilirim.

 
 

You have no rights to post comments

Yazarın Biyografisi

Mehmet Hayati ÖZKAYA

Mehmet Hayati ÖZKAYA, 1959’da Van’da doğdu.  İlk ve orta öğrenimini Adana’da, yükseköğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1982 yılından itibaren çeşitli liselerde edebiyat öğretmeni ve idareci olarak çalıştı. 1993-1995 yıllarında İtalya’nın Trieste şehrinde Yabancı Diller Enstitüsü’nde Türkçe okutmanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan Özkaya’nın Kıssa-i Aşk, P.K 546- İdealist Bir Neslin Hikâyesi- ve Ateşi Yeniden Yakmak adlı kitapları vardır.

An itibariyle ziyaretci sayısı:

59 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi