Ateşi Yeniden Yakmak - Ülkü BOLAT

Ateşi Yeniden Yakmak

Ülkü BOLAT

Ateşi yeniden yakmak… Bu kitabın cisminden-ağırlığından, saman yaprağından, sayfa sayısından, kapağından-evvel ismine dikkat çekeceğim.

Somut olanın fikir dünyama yansıyan yanlarından söz edeceğim.

Yanan ateşi yeniden yakmak, fiziğe aykırı olsa da manen mümkündür.

Türk milliyetçisi ve hikâyecisi olan Ömer Seyfettin'in hayatı etrafında şekillenen bu roman, bana büyük bir ders verdi.

Ömer Seyfettin benim çocuk yaşımda kalmış, yazık ki onu gençliğime taşıyamamışım. Bunun üzüntüsü içinde kıvranırken ne desem de içimdeki büyük pişmanlığı ifade edemem. Son pişmanlık fayda etmez diyerek bu duygumu şimdilik bir kenara bırakıyor asıl anlatmak istediğim meseleye geliyorum:

Okumayı yeni söken bir çocukken daha, okul kütüphanesinden aldığım ''ilk namaz'' hikâyesini, köy evimizde, yanan kuzinenin yanındaki mindere oturmuş, 3 gün sonra iade edeceğim ivediliği ile oracıkta okuyup bitirmiştim.

Ömer Seyfettin’in tabii olarak o yaşlarda dedemin yaşlarında olduğunu düşünürdüm. Şimdi okuduğumda ise ,  gencecik bir adamın neler başardığına tüm hücrelerimle şahit oldum, şahit oldum da utandım.

Kendimi şu söze muhatap görerek güzel adımlar atmaya ant içtim:

“Ey Türk çocukları! Siz hem kuvvet, hem bilgi ve hem de mefkûre (ülkü) sahibi olunuz. Büyük muvaffakiyetleriniz namınızı tarihe geçirecek ve sizi bu fâni hayatın üstündeki o ebedi ve ölümsüz hayata ulaştıracaktır.”

Yıllar, belki asırlar önce, Milliyetçi ve Vatanperver bir gencin yaktığı ateşi bugün biz, yeniden yakıyoruz, bizden sonrakilerde yeniden yakacaktır.

Bu güzel romanı yazan Mehmet Hayati Özkaya hocama ve bana hediye eden Mehmet Ali Kalkan hocama teşekkürü bir borç bilirim.

You have no rights to post comments

Yazarın Biyografisi

Mehmet Hayati ÖZKAYA

Mehmet Hayati ÖZKAYA, 1959’da Van’da doğdu.  İlk ve orta öğrenimini Adana’da, yükseköğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1982 yılından itibaren çeşitli liselerde edebiyat öğretmeni ve idareci olarak çalıştı. 1993-1995 yıllarında İtalya’nın Trieste şehrinde Yabancı Diller Enstitüsü’nde Türkçe okutmanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan Özkaya’nın Kıssa-i Aşk, P.K 546- İdealist Bir Neslin Hikâyesi- ve Ateşi Yeniden Yakmak adlı kitapları vardır.

An itibariyle ziyaretci sayısı:

80 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi