ATEŞİ YENİDEN YAKMAK - Eray GELMEZ

 ATEŞİ YENİDEN YAKMAK

                                                                         Eray GELMEZ

Ateşi Yeniden Yakmak, M. Hayati Özkaya'nın Türk milliyetçiliğinin siyaset yolu ile mi yoksa kültür kanalı ile mi halka entegre edilmesi gerektiği sorusunu örtülü olarak temele alan belgesel tadında bir roman.

Roman 12 Eylül öncesinde Türk milliyetçiliği fikriyatının bayraktarlığını yapan iki arkadaşın seneler sonra karşılaştığını anlatan bir perspektif ile okuyucuyu selamlıyor. Doktor İlhan ve Yusuf adındaki bu iki arkadaşın arasında geçen konuşmalar tarihten sosyolojiye, siyasetten edebi ve fikri hezeyanlarımıza kadar her hususta yazarın bizce de makul olan görüşlerini okuyucuya aktardığı bir köprü vazifesi görüyor.

Doktor İlhan ve eşi Nuray'ın arasındaki sorunlar modernizmin ve modernizmin beraberinde getirdiği tek tip insan olgusunun toplumuzda açtığı derin yaraları fark etmemizi sağlıyor.

Romanda, Ömer Seyfettin'in hikâyelerini tiyatro oyunu olarak sergilemek için canını dişine takarak çalışan Ayas'ın üzerinden günümüz Türk toplumunun içine düştüğü buhran anlatılıyor. Bu buhran Balkan bozgunundan evvel toplumumuzun vaziyeti ile bugünkü toplumumuz arasındaki benzer yönleri açığa çıkarıyor.

Ayas ve Ömer Seyfettin'in geçmişten gelen silueti arasındaki diyaloglar bu buhrandan çıkış yollarımızı anlatan birer çözüm yolu olarak karşımıza çıkıyor.

 

You have no rights to post comments

Yazarın Biyografisi

Mehmet Hayati ÖZKAYA

Mehmet Hayati ÖZKAYA, 1959’da Van’da doğdu.  İlk ve orta öğrenimini Adana’da, yükseköğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1982 yılından itibaren çeşitli liselerde edebiyat öğretmeni ve idareci olarak çalıştı. 1993-1995 yıllarında İtalya’nın Trieste şehrinde Yabancı Diller Enstitüsü’nde Türkçe okutmanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan Özkaya’nın Kıssa-i Aşk, P.K 546- İdealist Bir Neslin Hikâyesi- ve Ateşi Yeniden Yakmak adlı kitapları vardır.

An itibariyle ziyaretci sayısı:

74 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi