ŞEHADETİNİN 55. YILINDA KIBRIS ŞEHİDİ HV. PİLOT YZB. CENGİZ TOPEL

ŞEHADETİNİN 55. YILINDA KIBRIS ŞEHİDİ HV. PİLOT YZB. CENGİZ TOPEL

Halil  ALTIPARMAK

Adana Türkocağı çok yararlı bir iş yapmaktadır. Adana Valiliği ve İl Millî Eğitim Müdürlüğünden alınan bir izinle Adana’da Orta Okul ve Lise düzeyinde birçok okulda Kıbrıs Konusu ve bu konuya bağlı olarak Cengiz TOPEL ile ilgili bilgiler gençlerimize aktarılmaktadır. Kıbrıs Gazisi Abdurrahman UYGUR, bu bilgileri, yaşadığı dönemin duygusallığı ile birlikte aktarmaktadır.

Türkocağı’nın, Cengiz TOPEL’e ithafen adını koyan TOPEL Dolmuşları Kooperatif yönetimine yaptığı ziyarette de yöneticiler tarafından gereken ilgi gösterilmiş ve kendi araçlarına Cengiz TOPEL ile ilgili kısa bir yazı ve resim asılması kararlaştırılmıştır.

Tarihi yaşamak ve yaşatmak adına bu güzel girişimi desteklediğimi bildiriyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Katkı olması adına Şehit Cengiz TOPEL ile ilgili kısa bir bilgi vermeyi de uygun görüyorum:

Cengiz Topel 2 Eylül 1934 tarihinde Trabzon’lu İsmail Hakkı Bey ve Mebuse hanımın oğludur ve babasının memuriyeti nedeniyle İzmit’te dünyaya gelmiştir.

1951 yılında Kuleli Askeri Lisesine girmiştir. 1955 yılında Hava kuvvetlerine katılmıştır. Kanada’da uçuş ve F-86 uçaklarının eğitimini alır. 1958 yılında Türkiye’ye döner.

1959 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuş, ama Rumlar Megalo İdea (büyük ideal) ile adayı Yunanistan’a bağlamak isterler, yani ENOSİS derler. Erenköy bölgesinde, Türk’leri denize dökeceğiz diye silahlı saldırı başlatırlar. Hatta Kıbrıs’taki Türklere “ bekledim de gelmedin” şarkısını dinleterek moral bozarlar. Bunun üzerine Kıbrıs Bayraktarlardan gelen şu mesaja Türkiye kayıtsız kalamaz artık. “ Gelirseniz kurtuluruz, gelmezseniz vatan sağolsun”. Aynı gün saat 17.00’de Kıbrıs’a uçuş emri verilir ve Cengiz TOPEL Komutasında 4 uçaklık filo gider.

Türk hava kuvvetleri Erenköy savaşına müdahale eder. Görevini başarı ile yapan filoda Cengiz TOPEL’in uçağı isabet alır. Yere sağlam olarak iner, ama, Rumlara esir düşer. Rumlar konuşturmak için çok ağır işkenceler yaparlar, yine de konuşmaz. İşkenceler sonrasında Şehit edilir.11 Ağustos 1964 de cenazesi verilir. Cenaze, Adana’ya gelir, buradan jetlerin refakatinde Ankara’ya ve sonra da14 Ağustos 1964 günü İstanbul’a götürülür. Sultanahmet Meydanı tıklım, tıklım doludur. Adeta insan seli oluşmuştur. Cengiz TOPEL, artık hem Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de Türk Milletinin tarihi olmuştur. Bu gün Edirnekapı şehitliğinde yatmaktadır. Ruhu şad olsun.

 

 

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

68 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi