ATATÜRK'TEN BİR KAÇ TARİHÎ ÖRNEK

ATATÜRK'TEN BİR KAÇ TARİHÎ ÖRNEK

Halil ALTIPARMAK

Rahmetli Ömer Lütfi METE ile yapılan söyleşi ile oluşturulan kitaptan (Derin Devlet) alıntıladığım bir kaç örnek olay, Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN eşsiz bir Devlet Adamı olmasının örneği olarak ortaya koymaktadır.

 

"1- Rahmetli Oktay SİNANOĞLU'NUN babası Nüzhet Haşim SİNANOĞU, konsolos olarak Sofya'ya gönderildiğinde oradaki Türkleri bir araya getirme, toplama, örgütleme çalışmaları sonucunda 1933'te persona non grata (istenmeyen adam) ilân edilmiştir. ATATÜRK, onu daha sonra Bari'ye göndermiştir. Belki de İtalya'nın Bari'deki ilk konsolosluğu Türkiye'nindir. Sebebi nedir? Çünkü, Mussolini'nin faşist radyosu orada yayın yapmaktadır. Bari, faşist kültürün merkezidir. Bir anlamda tarassut(gizleme, inceleme, takip etme) görevi görür.

 

2- 1928 yılında, Emanullah Han, Afganistan Devlet Başkanı olduğu zaman, askerî ilişkilerimizde eşzamanlı olarak başlamıştı. Oraya askerî uzmanlarımızı göndermiştik. Bu askerlerimizin Afgan Ordusunu kurduğu da bilinmektedir. Mustafa Kemal, uzmanları oraya göndermeden önce yaptığı konuşmada şöyle der: " Afganistan suni bir devlettir. Bugün Peştun ağırlıklı olan bu devletin merkezî yapısı, yarın zulme kapı açabilir ve oradaki Peştun çoğunluk Türk unsurlarına saldırabilir. Böyle bir gün geldiğinde sizin göreviniz, sadece Afgan ordusunu yönetmek değildir. Peştun milliyetçiliği azdığında, buna direnecek Türk liderler yetiştireceksiniz.

 

3- Kurtuluş Savaşı'nda, Türkiye'yi daha önce arkadan vuran Arap ileri gelenleri, eşrafı, Hanya'yı Konya'yı görürler ve İngilizler'in niçin geldiklerini, oraya aslında özgürlük için gelmediklerini anlarlar. Gerçi bunda biraz geç kalırlar. Bunlar bir gün Mustafa Kemal'e gelirler ve tekrar birlikte hareket edelim derler. Mustafa Kemal onlara şunları söyler: "Birlikte hareket ederek, sömürgecilerin yeniden bir araya gelip üstümüze gelmelerini tahrik etmeyelim. Siz bulunduğunuz yerde, biz olduğumuz yerde düşmanı temizlemeye çalışalım. Sonra birlik yönetimi varsa, yine birlikte hareket ederiz." Meclis'ten ATATÜRK'E, bu teklifi niçin kabul etmediği yolunda sorular gelir. Bunun üzerine ATATÜRK, o günlerde böyle bir harekete girişmenin, yani, Kuvvay-i Milliye sınırlarını aşan bir organizasyona teşebbüs etmenin ülkenin takatini bitirmekle eşanlamlı olacağını söylemiştir. Önce çekirdek merkezi kurtarmak gerekliydi. Mustafa Kemal gerçekçiydi, ama sonrası için hayallerini koruyordu. Bunlardan bazısı gerçekleşmiştir, bazısı gerçekleşmemiştir.

 

4- Afganistan'a Mahmut Şevket ESENDAL'ı büyükelçi yapan ATATÜRK, onunla Afganistan'a aslında bir kral naibi tayin etmiştir. Alman, İngiliz, Fransız büyükelçileri bizim büyükelçinin izni olmadan kralla görüşemezdi.  ... İsmet Paşa, 1942 yılında bu adamı görevden aldı."

 

Yukarıya aldığım dört örnek, Mustafa Kemal ATATÜRK hakkında yorum yaparken, değerlendirme yaparken ne kadar dikkatli olmak, ne kadar vicdanlı olmak gerektiği gösteren, son derece yararlı bir örnektir düşüncesindeyim.

 

BÜYÜK DEVLET ADAMI OLMAK, İŞTE BÖYLE OLMAKTIR!

You have no rights to post comments

Köşe Yazarları


Annemin Ardından...
Cuma, 25 Ağustos 2023
...
TÜRK BAYRAMI: NEVRUZ
Salı, 29 Mart 2022
...

An itibariyle ziyaretci sayısı:

93 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi