Adana Kültür Derneği -1-


Çukurova'da Yanan Bir Ateş

Adana Kültür Derneği 

-1-

Necati ÖZKAYA

Adana Kültür Derneği, yıllarca Adana'da Türk Milliyetçilerinin en önemli buluşma merkeziydi. Özellikle 12 Mart sonrası çok önemli kültürel, sosyal hizmetlerde bulundu.  Döşeme Mahallesi, Eski İstasyon mevkiinde bulunan,dernek binası tek katlı, depomsu bir binadan bozulma bir yerdi. sonradan bölünmüş bir başkanlık kısmı, bir kitaplık, çay ocağından ibaret büyükçe bir salon. Tahta masa, sandalyeler ..ve kışın etrafında oturduğumuz, talaş yakılan bir soba.  İşte bu mütevazi  ocak, bugün dahi göremediğimiz muhteşem bir mabetti bizlere. Günlük gazetelerin alındığı, istisnasız sağlı-sollu bütün basının takip edildiği, okunup üzerine yorum yapıldığı, fikrin her çeşidinin öğrenilip, onlara karşı fikirler üretilen bir dergah. Ve bu derneğin efsane başkanı Necdet Özkaya "Milli Eğitimin Necdet Hocası".  O Yıllarda Adana'da olan, okumaya gelen öğrencilerin, öğretmenlerin​, iş adamlarının, esnafın kısacası Türk Milliyetçiliği fikrini benimseyenlerin  ilk adresi. 

Benim, bu ilk yazımda bunları anlatmamın sebeplerinden  biride, bu dernekte hizmeti geçenleri yeniden  hatırlatmak, yaşayanlarımız​a şükran ve minnetlerimizi sunmak, aramızdan ayrılarak yaratanına kavuşanlarımızı  rahmetle anmakla onlara gecikmiş olan borçlarımızın hiç olmazsa bir kısmını ödeyebilmek olacaktır. O dönemi Adana'da yaşayanları, Necdet Hocayı, rahmetli Ayhan Aksu’yu, rahmetli Mustafa Yılmazer 'i, Şehit Tevfik Pampal’ı, Şehit Yavuz Özkaya 'yı, rahmetli İsmet Ustayı  daha nice yiğit alperenleri  hayatımız boyunca unutabildik mi?

Ya rahmetli Faruk Hocayı, Mehmet Poyrazı, Yaşar İnancı, Ahmet Sofuoğlunu, Bankalar Lokantasının Sahibi Ali Karataş'ı unutamadığımız gibi unutturmamızda gerekiyor. Rahmetle, özlemle andığımız dava erlerinin yanı sıra, şimdi yaşayıp ta bir çoğunun birbirinden haberi olmayan o kara gün dostlarını da hatırlamamızda bir çok faydalar olduğunu umuyorum. Bu yüzdende bu çalışmayı, bir an önce bütün dostlar kendilerine bir vazife bilmelerini arzu ediyorum.

Değerli dostlar, adana 'da yüksek öğrenim görmüş, yolu kültür derneğine düşenlerin ikinci adresi şüphesiz İsmet Ustanın Alsan Pasajındaki terzihanesiydi. Oraya uğrayanlar artık oranın birer müdavimi olarak çıkarlardı. O sımsıcak dostluk evi, bizim ve bizden sonra gelenlerin uğrak yeriydi. Demli çayın yanında ismet ustanın söze lezzet katan sohbetleri dinlenir. Hele oranın her zamanki müdavimleri oradaysa sabahın ilk ışıklarına kadar, soğuk kış gecelerini sımsıcacık eden sohbetler, şarkılar, şiirler devam ederdi. İsmet Usta, zamanında vereceğini söyleyipte bitiremediği elbiseleri dikip yetiştirmeye çalışırken, bizlerde ona eşlik ederdik. Ah, bir daha ele geçmeyen o efsunlu günler ve geceler...

Adana Kültür Derneği’nden kimler geldi kimler geçti?... Gelin onları hep birlikte yeniden hatırlamaya çalışalım. Önce hocalarımızdan  başlayalım.  1-Necdet Özkaya 2-Ayhan Aksu "Rahmetli"  3-Mustafa Yılmazer "Rahmetli" 4-Sadık Ödemiş "Rahmetli" 5-Halil Atılgan  6-Hayrullah Güven  7-Teyfik Pampal"Şehit" 8-Maraşlı Mustafa Hoca 9-Mehmet Poyraz "Rahmetli" 10-Ankaralı Yahya Hoca .ilk aklımagelenler....Sonra esnaf ve işadamları: 1-Faruk Akkülah "Rahmetli" 2-Yaşar İnanç "Rahmetli" 3-Ahmet Sofuoğlu "Rahmetli"  4-İsmet Usta "Rahmetli" 5-Mehmet Turgut 6-Hasan Çulhaoğlu geliyor aklıma sisler perdesi aralanırken. Aklıma derneğimizin ilk çaycısı neşet usta geliyor. Ne yapıyor. Yaşıyor mu bilemiyorum? Ve o dönemin gençleri bugünün 50 -60 küsur yaşlarını yaşayanlar veya ebedi aleme yürüyenleri hatırlayalım mı? Derneğimizin son başkanı Oğuz Özkaya o kutsal savaşın gazilerinden. Ve onun döneminden Veli Türkkahraman, Şevket Koç, Mehmet Kiper, Süleyman Koçer "Rahmetli", Ahmet Koçer, Dündar Tanrıverdi, Satır Kenan, İbrahim Uzun, Ahmet Yılmazer, ve diğerleri....ve 70'li yılların başından derneğimiz kapanana kadar geçen sürede o dernekte iz bırakanlar;

Ve rahmetli Mehmet Özaydın’lı,  Anda 'nın  Şoförü Memduh Akkoyunlu, Ali Bademci, Mehmet Kozanoğlu aklıma geldikçe isimlerini yazmaya devam edeceğim. O yılları yaşayanlar iyi bilir, gerçekten o mabette okadar çok hatıralar var ki. Her arkadaşımızın  hayatı ayrı bir roman. O dönemin gençleri olarak, ben, Şehidimiz Yavuz Özkaya, bizim sabırtaşımız Kazım Akdağ, derneğimizin başkanlıktan sonra ki en önemli görevini yüklenen çay ve kitaplardan sorumlu Mustafa Kaşgöz, deli fişek Kemalettin Özışık bu grup yaz-kış derneğin en sadık müdavimleriydi. Özellikle okullar tatil olunca çaycılarımız  Hayati Özkaya ve Harun Baz'la birlikte dernekteydiler..O sıcak yaz günleri nasıl geçermiş şimdi merak ediyorum? Sıcağı bile unutturan dostluklar, her engeli kolayca aşabiliyordu. Bunları yazarken büyük şair-bestekar Ersoy Erenkan geçti podyumdan. Bir ayrı insan, bir ayrı dünya. Bizlerden on yaş büyük olan ersoy abi, gerçek bir sanat adamı olmasına rağmen, özellikle baba ve amca baskısı yüzünden bir türlü ne gölgesinden, nede dertlerinden kurtulabildi. Yazdığı yüzlerce şiir, yaptığı yüzlerce beste hala onları dillendirecek, bir sağlam Ersoy Erenkan bekliyor....Okullar açılınca, Anadolu’nun çeşitli yerlerine giden dostlarımızın dönüşü başlardı. Herkes ayrı bir heyacan, ayrı bir ruh getirildi kentlerinden.. "Bozkurtların" yurt çapında yaptıklarını, nasıl hareketin büyüdüğünü anlatırlardı. İşte o dönem Anadolu’nun bağrından çıkıp gelenler: Tıpta okuyanlar 1-Nurullah Amad "Soyhan" 2-Ahmet Kuş "Selçuklu" 3-Yakup Ziya Genç 6-Mustafa Türkmen 5-Hüdai-------6-Zekeriya-------ve şuan isimlerini hatırlayamadıklarım. Ziraatta okuyanlar: 1-Erol Serttaş  2-Ahmet Kuşdemir 3-Murat Güney  4-Zorlu Kemal "Töre" 5-Ramazan Yetişir yıllar isimleri de, resimleri de hafızalarımızdan silip, götürmüş. Bu nedenle "eski dostlar" grubundaki diğer arkadaşlarımız unutmuş olduğumuz isimleri hatırlamaya çalışıp, bana yardımcı olsunlar...Akademi: 1 Adnan Uçar 2-Abdullah Duman 3- İdris Şahin 5-Orhan Erdemir 6-Oğuz Akpınar Eğitimden: 1 Kadim Macit 2-Mustafa Yeşil 3-Tevfik "Maraşlı" 5- Mehmet Altıntaş  5- Celil "Tarsuslu". Mühendisliktekilere gelelim: 1-Nurettin Taşdemir  2-Necdet Yalçın 3-Mehmet Polat 4-Asım Süzen 5-Erdoğan Samad  6-Nail Aksel 7-Osman Kurban 8-Mehmet Ali Kalkan 9-Haluk Sezeroğlu 9-Mustafa Dördüncü 10 Mustafa Çakmak 11-Cengiz--------12-Ali Alper Çetin 13-Mahmut Tat--------------------------daha kimler geldi ,kimler geçti o dergahtan..Erol Kaymak “Cihangir”, Nihat Sarıgül, Şeref Gökdemir, Celal Yıldırım, İdris Akıllı hiç unutulur mu? Şuan ismini hatırlayamadıklarım, kabahatin birazı bendeyse, birazı da sizde değil mi?

 

 

 

You have no rights to post comments

An itibariyle ziyaretci sayısı:

76 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi